Hírek

2008.06.16. 06:11

Bárónőből Marica grófnő

Tizennégy év telt el azóta, hogy Pitti Katalin operaénekesnőt a nagyközönség egész estés nagyoperettben láthatta színpadon. Most a Marica grófnő előadására készül.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Tizennégy év után egész estés nagyoperettben láthatja a nagyközönség Pitti Katalint
[/caption]– Mi az oka, hogy ilyen régóta nem szerepelt egész estés darabban?
– Még 1995-ben azt lehetett olvasni a lapokban, hogy a Marica grófnőből báróné lett. Azóta elváltam, úgy éreztem semmi keresnivalóm sincs Németországban, hiába szerette volna a férjem, hogy ott énekeljek. Rájöttem, hogy nekem itthon van dolgom. Így most Pitti Katalinból ismét Marica grófnő lesz.

– Hidvégi Miklós a darab rendező koreográfusa. Miben lesz más ez előadás?
– Újak a kollegák, másképp hatunk egymásra, ennek köszönhetően egy újfajta előadás jön létre. Nyilvánvalóan én is változtam. A Marica grófnő komoly énekesi, művészi feladat. Az önálló estjeimen prózát és verset is mondok, de az teljesen más, hiszen egyedül vagyok, saját felelőségemre történik minden. Jó érzés újból csapatban dolgozni. Kíváncsi vagyok, hogy szól a Marica grófnő a ma emberéhez.

– Az operett népszerűsége töretlen. Ennek ellenére nem születnek új darabok. Mit gondol miért?
– Viccesen azt szokták mondani, hogy minden hang foglalt már. Vivaldi, Bach, Mozart idejében ők voltak az operett is, hiszen ők szolgáltatták a szórakoztató zenét. Az operett jelentése nem véletlenül kis opera.

– Szívesen énekelne kortárs operettet?
– Kortárs egyfelvonásos operát már énekeltem. Nem tudom, hogy lehetne-e mai operett darabot írni. Nehéz eltalálni a tömegek ízlését.

Pitti Katalin

Született: 1951. december 7. Szentes

1972-1977 Zeneművészeti Főiskola

Díjai: Liszt Ferenc díj (1985), Oláh Gusztáv Emlékplakett (1986), Déryné-díj (1995), MSZOSZ-díj (1995)

Kovács Barbara nevű gyermeke 1973-ban született.

– Mennyiben más operettet énekelni?
– Operaénekesként nekem az operett mindig csak kirándulás volt. Sokat tanultam belőle, amit az operajátszásban is kamatoztattam. Énekelni mindkét műfajban magas szinten kell. De azt, hogy játszik az ember, milyen tartalommal, és milyen színeket, mélységet enged meg magának a színpadon, az kölcsönösen hat egymásra, úgy az operában, mint az operettben. Az operában nemesebb, egyszerűbb eszközökkel dolgozik az ember, az operettben lehet, hogy kicsit többet meg lehet engedni. De ott is hús-vér figurát kell létrehozni.

1972-1977 Zeneművészeti Főiskola

Díjai: Liszt Ferenc díj (1985), Oláh Gusztáv Emlékplakett (1986), Déryné-díj (1995), MSZOSZ-díj (1995)

Kovács Barbara nevű gyermeke 1973-ban született. Tizennégy év után egész estés nagyoperettben láthatja a nagyközönség Pitti Katalint Tizennégy év után egész estés nagyoperettben láthatja a nagyközönség Pitti Katalint -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva