Hírek

2008.06.14. 06:01

Brutális az élelmiszerek drágulása

Brutális mértékben nőttek egy év alatt az agrártermékek termelői árai – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett adataiból.

N. M.

Ez év áprilisában 32,6 százalékkal volt magasabb az agrártermékek termelői ára, mint egy évvel korábban. Ezen belül a növényi termékek 41,9, míg az élő állatok és állati termékek 20,1 százalékkal drágultak. Kiemelkedik a gabonafélék drágulása, ezen termékeknél 78 százalékos árrobbanás volt egy év alatt.

„A gabonafélék áremelkedésében rendkívül nagy a szerepe az olaj és így a benzin és a dízel drágulása miatt ugrásszerűen megnőtt bioüzemanyag-termelésnek. A bioetanol- és biodízelgyártók millió tonnaszám vásárolják fel a gabonát, ami felhajtja az árakat. Tavaly a világ gabonatermelésének 40 százalékából már nem élelmiszert, hanem üzemanyagot állítottak elő” – magyarázta lapunknak Raskó György agrárközgazdász. A magas üzemanyagár ráadásul közvetlenül is gondot okoz: megnöveli a költségeket.

Agrártermékek termelői árának alakulása

(2008. április/2007. április, %)

Gabonafélék +78 százalék

Olajnövények +55 százalék

Gyümölcsfélék +45 százalék

Tej +25 százalék

Sertés +20 százalék

Tojás +18 százalék

Marha +2 százalék

Burgonya –26 százalék

Forrás: KSHA szakember szerint emellett a világ számos országát sújtó tavalyi aszály miatti gyatra termés is érezteti még a hatását az árakban: kevesebb gabona és gyümölcs volt a piacon, ezért magasabb árat kellett értük fizetni. Szintén megdobja az agrártermékek és az élelmiszerek árát, hogy gyakorlatilag kétmilliárd fizetőképes „éhes száj” jelent meg a világpiacon: Kína és India lakosságának egyre nagyobb része engedheti már meg magának, hogy ne csak rizst és zöldségeket, hanem húst, pékárut és magasabb színvonalú élelmiszereket vásároljon magának.

A termelő árak (amennyiért a nagykereskedők veszik meg az árut a termelőktől) emelkedése természetesen a fogyasztói árakba is begyűrűzik, azaz többet kell majd fizetnünk a piacon a húsért és a zöldségekért. Egy év alatt 13 százalékkal nőtt az élelmiszerek fogyasztói ára, míg az infláció „csupán” 7 százalékos volt.

N. M. Agrártermékek termelői árának alakulása (2008. április/2007. április, %)

Gabonafélék +78 százalék

Olajnövények +55 százalék

Gyümölcsfélék +45 százalék

Tej +25 százalék

Sertés +20 százalék

Tojás +18 százalék

Marha +2 százalék

Burgonya –26 százalék

Forrás: KSH -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva