Hírek

2008.06.25. 16:32

Cigányellenesnek tartják a rendeleteket

Nem romaügynek, ugyanakkor cigányellenesnek tartják roma civil szervezetek Monok és a hozzá csatlakozó önkormányzatok azon döntését, hogy a segélyek kifizetését közmunka végzéséhez kötik.

T. Z.

A Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerdai egyeztető fórumán elhangzott, ezért széles körű társadalmi párbeszédet kezdeményeznek, amelynek végén őszig törvényjavaslatot készítenek a kormány számára. A szerdai egyeztető fórumon amúgy a tíz szervezet közül egyedül a Lungo Drom nem képviseltette magát. A többiek közös álláspontja szerint a segélyezési ügyben nem szabad a romákat bűnbaknak beállítani, mert ez olyan széles körű társadalmi probléma, amely nemcsak romákat, hanem hárommillió szegény embert érint.

Mint ismert: Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vizsgálati jelentésében megállapította: törvény- és alkotmányellenes, emellett diszkriminatív a segélyek kifizetésének munkához kötése. A kisebbségi ombudsman azt kérte Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzatától, vonja vissza rendeleteit. Ám Monok polgármestere hétfőn bejelentette: országos ügydöntő népszavazást kezdeményez a segélyezési rendszer átalakításának ügyében, s ehhez aláírásgyűjtési akcióba kezd.

T. Z. Kolompár Orbán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva