Hírek

2008.06.13. 18:26

Ezer tanár kerül utcára?

Az MDF kirúgatná az iskolákból az erőszakos diákokat. A KDNP pedig az egyházi iskoláktól elvett 2,7 milliárd forintot visszaadását követeli a kormánytól.

Vég Márton

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Pénteken 1,7 millió diák számára kezdődött meg a két és fél hónapos vakáció - fotó: Darnay Katalin
[/caption]Nem lett szerencsétlen nap az iskolásoknak péntek 13-a. A közoktatásban mintegy 1,7 millió diák számára kezdődött meg a két és fél hónapos vakáció. „Ezer pedagógus veszítheti el állását a nyáron a normatív finanszírozás csökkenése miatt” – figyelmeztetett pénteken Kerpen Gábor. A PDSZ elnöke szerint az oktatási kormányzat felzárkóztatásra szorul, elégtelen a közoktatás dolgozóinak megbecsülése. Rámutatott, a kormány intézkedései miatt romlik a közoktatási feladatellátás minősége, nőtt az osztálylétszám, intézményeket zárnak be. A szakszervezeti elnök emlékeztetett, 2007 májusa és szeptembere között 626 állami közoktatási intézmény szűnt meg.

Hányan kaptak bizonyítványt?

az általános iskolákban 809 ezer

a szakiskolákban 123 ezer

a speciális szakiskolákban 10 ezer

a gimnáziumokban 200 ezer

a szakközépiskolákban 242 ezer

tanuló zárta az idei tanévet

Forrás: Oktatási Minisztérium

„A következő években több száz iskola felújítására hozzávetőleg 100 milliárd forint áll rendelkezésre” – szögezte le Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteken a Pest megyei Ceglédbercelen, egy óvodai játszóudvar átadása alkalmából tartott köszöntőjében. A miniszterelnök elmondta, az Új Magyarország Fejlesztési Programban részt vevők közül a község az országban elsőként valósította meg az óvodaépítési feladatot.

Az MDF a közoktatási törvény módosítását szorgalmazza az iskolai erőszak elharapózása miatt. „Minderről a szakminiszter kezdeményezésére létrehozott bizottság jelentésében csak lózungok találhatóak az egyre súlyosbodó iskolai erőszakról” – jelentette ki Almássy Kornél. A párt alelnöke javasolja, bocsássák el az iskolákból a súlyos fegyelmi vétségeket elkövető, erőszakos diákokat, akik így csak magántanulóként folytathatják tanulmányaikat. Ha kormányon lenne, az MDF forrásokat áldozna az iskolai pedellusok képzésére, alkalmazására is. „A kormány adja vissza az egyházi iskoláktól a korábbi években elvett 2,7 milliárd forintot, a kabinet tartsa be az egyházi iskolák támogatására vonatkozó törvényi passzusokat” – hangsúlyozta pénteken Semjén Zsolt. A KDNP elnöke ismét utalt az Állami Számvevőszék jelentésére: 2005-06-ban az egyházi oktatási intézményektől 2,7 milliárd forintot vett el a kormány úgy, hogy a rosszul számította ki a kiegészítő támogatás összegét.

Veres János pénzügyminiszter állítja: az ÁSZ tévesen értelmez, semmiféle hátrány nem érte az egyházakat. Hiller István szerint ma egy egyházi intézménybe járó diákra több közpénz jut, mint egy önkormányzatiba. A miniszter ígéri: június 30-ig kormányrendeletben határozzák meg az egyházi kiegészítő támogatás számítási módját.

Virágzik a diákhitel-üzlet

A most záruló felsőoktatási tanévben 84 ezer diáknak mintegy 22,3 milliárd forintot folyósított a Diákhitel Központ. A mostani tanévben 19 ezer új igénylő kért diákhitelt, amelyet a 2001-es indulás óta eddig összesen több mint 253 ezren vettek fel. Az eddig kifizetett összeg megközelítette a 154 milliárd forintot. Ebben a tanévben is az előző évben megszokott arányban (61 százalék) választották a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben. Továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. Az igénylők csaknem ötöde, már vissza is fizette a teljes adósságot.

a szakiskolákban 123 ezer

a speciális szakiskolákban 10 ezer

a gimnáziumokban 200 ezer

a szakközépiskolákban 242 ezer

tanuló zárta az idei tanévet

Forrás: Oktatási Minisztérium Virágzik a diákhitel-üzlet A most záruló felsőoktatási tanévben 84 ezer diáknak mintegy 22,3 milliárd forintot folyósított a Diákhitel Központ. A mostani tanévben 19 ezer új igénylő kért diákhitelt, amelyet a 2001-es indulás óta eddig összesen több mint 253 ezren vettek fel. Az eddig kifizetett összeg megközelítette a 154 milliárd forintot. Ebben a tanévben is az előző évben megszokott arányban (61 százalék) választották a szemeszterenkénti egyösszegű kifizetést a havi folyósítással szemben. Továbbra is a magasabb összegek voltak a népszerűbbek. Az igénylők csaknem ötöde, már vissza is fizette a teljes adósságot. Pénteken 1,7 millió diák számára kezdődött meg a két és fél hónapos vakáció - fotó: Darnay Katalin -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva