Hírek

2008.06.29. 18:05

Fél évig a franciáké Európa

Hétfőtől fél évre a franciák veszik át az Európai Unió soros elnökségét. Négy feladatot tartanak a legfontosabbnak: a klímavédelmet, a mezőgazdasági politikát, a bevándorlási politikát és az európai védelmi politikát.

Z. M.

A klímavédelemben a francia kormány erőteljesen szorgalmazza az új, ez év végéig EU-szinten elfogadandó széndioxid-kibocsátási tervezetet. Ezekről tavaly óta tárgyalnak az EU-ban, de az új szabály-elképzelések egy részét a kelet-európai tagországok – köztük Magyarország – méltánytalannak tartják. A francia kormány azt is szeretné, ha a környezetbarát termékek olcsóbbak, a szennyezők drágábbak lennének. A közös mezőgazdasági politikában Franciaországnak kellene közvetítenie az agrártámogatások igazságos újraelosztásáról, miközben a francia termelők az EU-támogatások legnagyobb haszonélvezői.

Egy embernek mindenképpen kiemelten fontos lehet a fél éves elnökösködés. Az elnépszerűtlenedett Nicolas Sarkozy francia elnök politikai pályafutása kiemelkedő eseményének tekinti az EU-elnökséget. Mivel 2008 végéig az amerikai adminisztráció a novemberi választások miatt lényegében megbénul, Sarkozy átmenetileg akár „a világ urának” is képzelheti magát, s népszerűségi mutatóin is javíthat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva