Hírek

2008.06.27. 06:02

Félezer beteg az utcán?

A pszichiáterek igazat adtak Szabó Máté ombudsmannak: szerintük is sok beteg az utcára került az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával. Molnár Lajos ex-egészségügyi miniszter pedig tovább titkolózik az ügyben.

Fábos Erika-Vég Márton

A János kórházban egy hajléktalan beteg megölte szobatársát az ősszel. Később kiderült, nem egyszerű hajléktalan volt, hanem az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) egyik korábbi lakója, aki azóta, hogy az intézetet bezárták, nem járt orvosi kezelésre. Több száz hozzá hasonló betegről tudnak a pszichiáterek. Szabó Máté ombudsman éppen ezért kezdeményezte, készüljön jelentés az OPNI bezárásáról. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a jelentésben úgy fogalmazott, aggályos helyzetet teremtett az intézmény felszámolása. Szabó Máté szerint nem indokolható, hogy az egy helyre koncentrált, minőségi ellátás után minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan körülményeket hozzanak létre.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] A pszichiáterek igazat adtak Szabó Máté ombudsmannak: szerintük is sok beteg az utcára került az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával
[/caption] Borza Beáta, az ombudsmani hivatal főosztályvezetője részt vett a jelentés elkészítésében. Kollégáival egy évet dolgoztak ezen, és munkájukat pszichiátriai és igazságügyi szakértők is segítették. Azért kezdtek bele, mert szerintük az intézet tavalyi bezárásakor a betegeknek éppen a legkiszolgáltatottabb rétege, az ideg- és elmebetegek kerültek bizonytalan helyzetbe. Közülük sokan maradtak ellátás nélkül. „A jelentésben leírtuk, a nemzetközi tapasztalatok szerint az ellátatlan pszichiátriai betegek számának növekedésével az elkövetett bűncselekmények száma is emelkedett” – mondta Borza Beáta. Hozzátette: sok beteg azóta hajléktalanként az utcán él, többségüknek nincs betegségtudata, ezért kezelésre sem jár. Szerinte egyértelmű: egyeztetni kell a jobb ellátás, vagy egy új központi intézmény létrehozásának érdekében.

„Új miniszter, új minisztérium, új esély. Tény, hogy szükség lenne a felülvizsgálatra” – reagált erre Németh Attila, a Magyar Pszichiátriai Társaság korábbi elnöke. Az OPNI bezárásával ugyanis zsúfoltabbak lettek a pszichiátriai osztályok, és a betegek idő előtt kerülnek ki az ellátásból. „A 110 ott dolgozó orvosból mindössze 40-nek van ma munkája, és félezer beteg ellátás nélkül maradt. Olyan embereket küldtek haza, akiknek minimum elmeszociális intézetben lett volna a helyük” – magyarázta Németh. Az OPNI körülbelül 700 ezer ember pszichiátriai ellátását biztosította, a betegeket most négy kórház és több szakrendelő látja el, de olyan speciális területek, mint az evészavarok, az epilepsziások, a krónikus depressziós, vagy a skrizoféniás betegek ellátása szünetelnek, vagy meg is szűntek azóta a fővárosban. Több közülük országos ellátásként működött, tehát sehol nincs helyette szolgáltatás.

„Másfél éve nem nyilatkozok senkinek az OPNI bezárásának valódi okairól, így önöknek sem fogok” – mondta lapunknak Molnár Lajos, volt SZDSZ-es egészségügyi miniszter. A tárca jelenleg külső szakértők bevonásával tanulmányozza az ombudsmani jelentést. Azt azonban már előre leszögezték: az OPNI megszüntetése után egy beteg sem maradt ellátatlanul.

Felgyújtott házak és lövöldözés

Idén már több nagy sajtóvisszhangot kiváltó tragédia történt, amelynek hátterében pszichés betegség állt, s több elkövetőt előzőleg kezeltek, majd sorsára hagytak. Rátóton egy korábban pszichiátrián is kezelt nő megölte a lányát és idős anyját, majd öngyilkos lett. Tolcsván a három gyermekét egyedül nevelőapa felgyújtotta a házát, a legkisebb gyermeke bennégett. Téten egy férfi rátámadt a szociális intézmény vezetőjére, majd lövöldözött a kiérkező rendőrökre. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta: a rendőrség féléves statisztikákkal dolgozik, így egyelőre nincs olyan kimutatásuk, amely alátámasztaná, hogy nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva