Hírek

2008.06.15. 19:15

Feljelentésre biztatják Orbánt

Az MSZP szerint Orbán Viktor bűnrészes, ha tud korrupcióról, mégsem tesz feljelentést. A Fidesz újabb szocialista hazugságról beszél.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A Fidesz elnöke szerint nagyon sok állami beruházás kétszer annyiban kerül, mint indokolt lenne
[/caption]Arra szólította fel vasárnap az MSZP Orbán Viktort, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, ha tudja, mely beruházásoknál történt visszaélés. „Orbán Viktor szakmája szerint jogász, pontosan tudja, hogy ha tudomása van egy bűncselekményről és nem tesz feljelentést, akkor maga is bűnrészessé válik” – mondta Szabó Zoltán. A szocialista politikus emlékeztetett: a Fidesz elnöke egy televíziós interjúban korábban arról beszélt, hogy hosszú listájuk van arról, milyen beruházásoknál és döntéseknél történt nyilvánvalóan korrupció vagy visszaélés. Szabó arra is megkérte az ellenzéki pártelnököt, hogy azoknak a Fidesz által vezetett önkormányzatoknak a listáját is hozza nyilvánosságra, amelyektől „a Fideszhez köthető cégekhez” szivárog az önkormányzat pénze. A politikus szerint az elmúlt időszakban számos gyanús ügyre derült fény, többek között Tatabányán, Debrecenben, Nagykanizsán, Hódmezővásárhelyen. Orbán Viktor még pénteken, a HírTV-nek adott interjúban többek között arról beszélt, hogy jó néhány éve annak tudatában él és beszél, hogy „nagy valószínűséggel” lehallgatják a titkosszolgálatok.

Ezzel összefüggésben Szabó kifejtette: a Fidesz elnöke folyamatosan törvénytelenséggel vádolja a kormányt, ezért érvei elveszítik komolyságukat, „legfeljebb egyetlen dolgot igazolhatnak, azt, hogy ha Orbán Viktornak alkalma volna rá, használna ilyen eszközöket politikai ellenfelei lejáratására”. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője Szabó Zoltán szavaira közleményben reagált. Ebben azt írja: „az MSZP ma ismét megmutatta a kisebbségi kormányzás igazi arcát. Miközben az infláció immár 7 százalékos, a munkanélküliek száma pedig egy év alatt 11 ezerrel nőtt, miközben napokon belül négy újabb nagy gyár zárja be kapuit, és küszöbön az energiahordozók árának újabb emelése, a kormánypárt semmi mást nem tesz, csak tovább hazudozik, és ócsárolja az ellenzéket” – áll a dokumentumban.

A Fidesz elnöke a televíziós műsorban arról beszélt: az ország jelenlegi állapotában egyszerűen nem viseli el, hogy nagyon sok állami nagyberuházás kétszer annyiba kerül nálunk, mint külföldön. Orbán Viktor szerint az MSZP élet-halál kérdésnek tekinti a politikai küzdelmet, és ebben szerepe van a bűncselekmény-gyanús ügyeknek is. Úgy fogalmazott: nyilvánvaló bűncselekmények történtek, amit iszonyatos erőfeszítésekkel tudnak a kormányzó erők elleplezni. „A K&H-ügytől kezdve hosszú listát adhatnék arról – van is ilyen listánk, hogy megnyugtassam Lendvai Ildikót –, hogy milyen beruházásoknál, milyen döntéseknél, milyen gazdasági akcióknál nyilvánvaló: ott korrupció, visszaélés történt”. A Fidesz elnöke emlékeztetett: 2006-ban a kormányzat gazdasági adatokat titkolt el, a baloldali értelmiség föladta a kritikai attitűdjét. Szerint ez vezetett az előző választáson aratott sikerhez. „A kormányzás kudarcot vallott, ezt mutatja az emberek gazdasági helyzete” – szögezte le Orbán Viktor.

Csak egy Fidesz kormány segíthet?

„Új világgazdasági korszak kezdődött, a nyersanyagok ára tovább fog emelkedni, amire az ország nincs felkészülve. Azért szükséges az előre hozott választás, hogy Magyarországnak egy hatékony, döntésre képes kormánya legyen” – jelentette ki vasárnap Orbán Viktor egy rádiós műsorban. A Fidesz elnöke szerint 1990 óta nem fordult elő, hogy a stabilitást nagyra értékelő szavazók elsöprő többsége előre hozott választást akarna. Orbán Viktor a Vasárnapi Újságnak adott interjúban kijelentette: nem lehet ugyan tudni, hogy az SZDSZ támogatni fogja kívülről a kormányt vagy változtatni akar, de van jelentősége annak, ami a szabad demokratáknál történt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva