Hírek

2008.06.17. 18:41

Fuvarozók: késik a kárpótlás

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem születik meg az egyezség a fuvarozók kárpótlásáról a héten.

M. S.

A helyzet ugyanis bonyolódik: a tervbe vett intézkedések egyike, a gépjárműadó csökkentése hátrányosan érintené az önkormányzatokat, így az eddig csak a kormány és a fuvarozók között folyó tárgyalásokba most bevonták a helyhatóságok érdekvédelmi képviseleteit is. A gépjárműadó az önkormányzatok kasszájába folyik be, meghatározó finanszírozási forrás a számukra. Hogy az első megbeszélésre a három fél között mikor kerül sor, egyelőre nem tudni.

Mint ismert, az elmúlt hetekben számos egyeztetés történt a kabinet és a fuvarozói szervezetek között; utóbbiak a magas gázolajárak ellentételezéseként kárpótlást kérnek. Mivel a dízel áfa- és jövedékiadó-tartalmát a kormány a heves uniós ellenállás miatt nem csökkentheti, ezért az a kompromisszum körvonalazódott, hogy a gépjárműadó mérséklése révén részesülnek kárpótlásban a szállítmányozók. Szó volt továbbá a hétvégi kamionstop enyhítéséről is. Lapértesülések szerint a „csomag" értéke mintegy ötmilliárd forint lenne.

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] A tervbe vett intézkedések egyike, a gépjárműadó csökkentése hátrányosan érintené az önkormányzatokat, ezért a tárgyalásokba bevonták a helyhatóságok érdekvédelmi képviseleteit is.
[/caption]A fuvarozókat az üzemanyag drágulása nehéz helyzetbe hozta, az éles verseny miatt ugyanis a költségnövekményt csak részben tudják továbbhárítani a megrendelőkre. A kisebb cégek jelentős hányada mostanra a csőd szélére sodródott. Nem véletlen, hogy mind erőteljesebbek azok a hangok, amelyek a nyugat-európaihoz hasonló „kemény" tiltakozást javasolnak. Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzetközi Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary ügyvezető főtitkára szerint a tagság egyelőre az érdekérvényesítés békés, tárgyalásos módjában érdekelt, ám nem kizárt, hogy végső esetben hatékonyabb nyomásgyakorló eszközökhöz folyamodnak.

Megint demonstráltak a francia kamionosok

Ismét forgalomlassító akciókkal tiltakoztak a francia kamionosok és taxisok a magas üzemanyagárak ellen. „Visszafogott és szervezett megmozdulás volt. Nem az ország megbénítása volt a cél" – mondta Jean-Paul Deneuville, a francia fuvarozók országos szövetségének vezetője. A francia kamionosok egységes európai üzemanyagárat követelnek a teherszállítók részére. A múlt héten Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban tartottak tiltakozó megmozdulásokat a fuvarozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva