Hírek

2008.06.23. 17:21

Gyengült a forint, mivel nem változott az alapkamat

Érzékelhetően gyengült a forint hétfőn azt követően, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: nem nyúlt ülésén az irányadó kamathoz, amely így továbbra is 8,5 százalék.

M. S.

A magyar fizetőeszköz csaknem egy százalékot veszített az értékéből. A piacon az elmúlt időszakban intenzív kamatemelési várakozások épültek ki, ami a forint erősödéséhez is jócskán hozzájárult (a nemzeti valuta öt százalékot erősödött két hét alatt). A jegybank döntése ezért meglepte a befektetőket, és kisebb forinteladási hullámot váltott ki, ami lefelé mozgatta az árfolyamot.

A nemzeti bank döntését azzal indokolta, hogy ugyan továbbra is erős az inflációs nyomás a gazdaságban, ám ennek mértéke nem nőtt az elmúlt hetekben (a magas kamat árfolyamemelkedést okoz, ami mérsékli az importtermékek árát és így az inflációt). Egyes elemzői vélemények szerint ugyanakkor arról van szó, hogy az elmúlt hetekben mindkét nagy politikai párt, továbbá a vállalatvezetők egy része felől is támadás érte a magas kamat és a túl erős forint miatt a jegybankot, amely a jelek szerint inkább a konfliktuskerülés mellett döntött.

Az elemzői kommentárok szerint a helyzet a korábbinál egy hajszálnyival kiszámíthatatlanabbá vált, nem tudni ugyanis, hogy a befektetőket mennyire zavarja össze a jegybank lépése. A legrosszabb esetben az is megtörténhet, hogy a külföldi piaci szereplők nagyobb forint- és értékpapír-eladásba kezdenek, ami jelentős árfolyamesést eredményezne. Ennek persze nem túl nagy az esélye, jóval valószínűbb, hogy a következő hetekben-hónapokban a jelenlegi, 240 forint/eurós szint körül ingadozik majd a magyar deviza kurzusa.

Garamhegyi: nem csökken a külföldiek érdeklődése

Nem csökken a külföldi vállalkozások érdeklődése Magyarország iránt – jelentette ki Garamhegyi Ábel. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára szerint a Mercedes kecskeméti beruházása mellett mutatja ezt, hogy a tárca az idén eddig 43 nagyértékű projekt magyarországi megvalósításáról tárgyalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva