Hírek

2008.06.27. 17:20

Hat mentőközponttal kevesebb

„A közeljövőben a jelenlegi 26 helyett 20 hívásfogadó-mentésirányító központ fog üzemelni az országban” – tudta meg lapunk Győrfi Páltól, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivőjétől.

K. T.

Győrfi Pál szerint a hat központ bezárásában központosítási okok játszottak szerepet, Mindez az ellátás színvonalát nem rontja, a betegekhez továbbra is a helyszínhez legközelebbi mentőegységet fogják riasztani. 2006-ban a korábbi 86 helyett jött létre a 26 központ, lapinformációk szerint több száz milliós beruházás keretében. Akkor 26 régiós irányítócsoportot alakítottak ki, a legtöbb megyében egyet, de a sűrűbben lakottakban többet is.

Az OMSZ szóvivője szerint a telefonvonalak további centralizálása akkor nem volt megoldható egy lépésben, ezért csak idén történt meg a további centralizálás. Lapértesülése szerint az összevonás "áldozatai" a ceglédi, a berettyóújfalui, bajai, váci, mátészalkai, és a sátoraljaújhelyi hívásfogadó és mentésátirányító központok. Győrfi Pál azt is leszögezte, az átalakítás mindössze hatvan alkalmazottat érint, akiknek többsége irányítóként, vagy kivonuló mentőnként továbbra is alkalmazásban marad. „Csak azoktól kényszerülünk megválni, akik egyik felkínált lehetőséget sem fogadták el” – jelentette ki.

Több pénzt szeretnének a betegszállításért

Még nem döntött a szaktárca a kilométerdíj 25 százalékos emeléséről az OEP-pel szerződött betegszállító magánvállalkozásoknál. A cégek az év elején vették át az Országos Mentőszolgálat járműveitől azon betegek szállítását, akiknek állapota nem igényel szakkíséretet, orvosi felügyeletet. A magánvállalkozások most részben az üzemanyag-drágulás miatt szorgalmazzák az emelést. A tárca közleménye szerint a minisztérium vizsgálja a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének kérését, a javasolt 127 forintos kilométerdíj indokoltságát. Jelenleg 100 forintot kapnak az OEP-től egy kilométerért.

K. T. Több pénzt szeretnének a betegszállításért Még nem döntött a szaktárca a kilométerdíj 25 százalékos emeléséről az OEP-pel szerződött betegszállító magánvállalkozásoknál. A cégek az év elején vették át az Országos Mentőszolgálat járműveitől azon betegek szállítását, akiknek állapota nem igényel szakkíséretet, orvosi felügyeletet. A magánvállalkozások most részben az üzemanyag-drágulás miatt szorgalmazzák az emelést. A tárca közleménye szerint a minisztérium vizsgálja a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének kérését, a javasolt 127 forintos kilométerdíj indokoltságát. Jelenleg 100 forintot kapnak az OEP-től egy kilométerért. mentő Győrfi Pál -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva