Hírek

2008.06.30. 17:56

Hiába a jó foci, nem jöttek a vendégek

Csalódottak a bécsi vendéglátósok, mert kicsi volt a forgalmuk a foci Európa-bajnokság alatt. Elmaradtak a vendégek az osztrák határ melletti magyar szállodákból is.

Ambrus Vilmos

Annak ellenére, hogy egyes becslések szerint a labdarúgó Európa-bajnokság hosszú távon 100 millió eurós értékteremtő hatással lesz Bécs számára, elégedetlenek a forgalommal a császárváros szállodásai és vendéglátósai. A június általában a kongresszusok évadja, de most az Eb miatt sok rendezvény elmaradt, amelynek a luxus- és többcsillagos szállodák látták kárát, mivel a szobák kihasználtsága nem érte el a szokásos szintet.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Csalódottak a bécsi vendéglátósok, mert kicsi volt a forgalmuk a foci Európa Bajnokság alatt. Elmaradtak a vendégek az osztrák határ melletti magyar szállodákból is.
[/caption]

Panaszkodnak a bécsi vendéglősök is: kevesebb szurkoló tért be hozzájuk, mint ahogy várták, a fővárosiak pedig a tömeg miatti aggodalmukban inkább otthon maradtak. A belvárosban kialakított szurkolói zónában üzemelő vendéglátósok sem találták meg igazán a számításukat, a magas bérleti díj és az időnként gyér forgalom nyomán jó néhányan közülük lehúzhatták a rolót. Pedig a látogatottságról és a fogyasztásról szóló statisztikai adatok óriási számokról szólnak: a harmincegy mérkőzést több mint négymillióan követték nyomon stadionokban, szórakozóhelyeken, az összecsapások nyolc helyszínén létesített szurkolózónákban és a köztéri óriáskivetítők előtt. A legnagyobb, százezer négyzetméter alapterületű, egyszerre 70 ezer látogató befogadására alkalmas bécsi szurkolói zónát három hét alatt több mint egymillióan keresték fel.

A drukkerek 860 ezer korsó sört, 120 ezer fröccsöt és 220 ezer üdítőitalt öntöttek le a torkukon. Éhségük csillapítására 73 500 zsemlét fogyasztottak el. A „nagyon fontos személyiségeknek” fenntartott részben több mint hétezren fordultak meg, nekik 30 ezer fogást, 60 ezer üdítőitalt és 30 ezer korsót sört szolgáltak fel. Az árakról csak annyit: egy korsó sörért a bécsi Stephansdom környékén 4,5 eurót (hozzávetőleg ezer forintot) kértek. A bécsi köztisztasági hivatal alkalmazottainak több száz tonna szemetet és hulladékot kellett összegyűjteniük és elszállítaniuk a lezárt területről.

Kevés vendég volt az osztrák határ menti magyar szállodákban is: növekvő forgalommal számoltak, de az Eb nem hozta meg a várt vendégszámot. Már az év eleji foglalásokból látszott, hogy nem várható szurkolói roham. Egyesek szerint nem vagyunk olcsóbbak az osztrákoknál, mások úgy vélik, a kontinensnyi embert megmozgató sportesemény vendégforgalma Ausztriában is a várakozásokon alul alakul – mondta Gara Ildikó, a Hotel Sopron igazgatója.

Madrid: halálos áldozatot követelt az ünneplés

Meghalt egy spanyol szurkoló a labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki diadalának ünneplése közben Madridban. A rendőrség feltételezése szerint a 40 éves férfi valószínűleg ittas volt, elesett és beverte a fejét. A rendőrség 52 randalírozót állított elő az éjszakai fieszta során. Százhúszan sebesültek meg, huszonhat embert kellett mentővel kórházba szállítani, egyiküket súlyos sérüléssel. A legtöbben vágási sérüléseket szenvedtek az összetört üvegek miatt, vagy a túlzott alkoholfogyasztás és a hőség következtében szorultak ellátásra. Németország 1-0-ás legyőzése után tízezrek özönlötték el Madrid központi tereit. Általában jó hangulatban zajlott az ünneplés, a Thyssen Múzeum előtt azonban a rendőrségnek figyelmeztető lövéseket kellett leadnia, hogy szétoszlasson egy üvegekkel dobálózó nagyobb csoportot. A fieszta tegnap folytatódott, mivel Bécsből este hazaérkeztek az Európa-bajnokok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva