Hírek

2008.06.18. 06:08

Iskolapadban a szünidőben?

A vakáció ideje alatt a legtöbb iskola zárva tart. A Magyar Szülők Országos Egyesülete szerint viszont törvényi kötelezettség lenne biztosítaniuk a gyerekek napközbeni felügyeletét.

Szabados Balázs

Az iskola tanít és nevel szeptembertől június közepéig. A vakáció alatt legtöbbjük zárva tart. A Magyar Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerint sokszor még a pedagógus sem tudja, hogy a nyári szünet csak a gyermeknek jár. Keszei Sándor kérdésünkre elmondta: a pedagógusok számára a nyári időszak tanítás nélküli munkanapnak minősül. Mivel a pedagógus a szabadságát nyáron tudja csak kivenni, ezért az intézmények vezetői ebben az időszakban adják ki azt. Ez azonban nem jelentheti a napközbeni ellátás hiányát.

„Az iskolának nincs törvényben meghatározott zárvatartási ideje” – hangsúlyozta Keszei. Ám hozzátette: az megoldást jelenthet, ha több iskola összefog, és közösen oldják meg a gyermekek napközbeni felügyeletét. Az MSZOE azt is javasolta már, ha a nyári szabadságok miatt nincs elég pedagógus a felügyelet biztosítására, akkor időszakosan állás nélkül maradt tanárokat kellene alkalmazni. „Beszéltem olyan polgármesterrel, aki kerek-perec megmondta, nincs ügyelet, mert nincs rá pénz. Mivel a szülők nagy része szabadságának csupán negyedével rendelkezik, sokszor megoldhatatlan a gyermekek elhelyezése. A kulcsos gyerek pedig rengeteg veszélynek van kitéve” – vélte. Keszei Sándor szerint 800 ezer gyerekből csak mintegy százezer veszi igénybe a nyári felügyeletet, ám a kellő információ birtokában legalább 300 ezer tanuló szülei élnének a törvényadta lehetőséggel. Úgy véli, ha a gyermekek utáni normatíva egész évben jár az iskolának, akkor egész évben kell a feladatukat végezni.

Mindenesetre a szülők egyesületének azon felvetése, hogy több iskola közösen is megoldhatná a gyerekek nyári felügyeletét, már több helyütt megvalósult. Például a főváros II. és XII. kerületi iskoláit fenntartó önkormányzatok közösen működtetik napközis táborukat a Szabadság-hegyen, idilli környezetben. A tábor vezetője, Mester Ilona a Jókai Általános Iskola pedagógusa elmondta: kétszáznegyven gyerekre felügyelnek két kerületből, ez nagyjából tíz tanulót jelent egy iskolából. Ilyenkor egy-két hétig még dagad a létszám, aztán a szülők szabadsága miatt egyre kevesebb diák érkezik.

„Reggel nyolctól délután négyig tartanak a programjaink, ami anyagilag jóval kedvezőbb, mint a 30-40 ezerbe kerülő egyhetes táborok. Itt az iskolában megszokott napi háromszori étkezési díj (422 forint/nap) és az útiköltség (200Ft/nap) fejében napi sport, kézműves foglalkozásokat, kirándulásokat, kulturális programokat kapnak a gyerekek, ráadásul gyönyörű környezetben. Lesz itt a héten kutyás bemutató, interaktív játékok a szelektív hulladékgyűjtés jegyében, táncház, bábelőadás. Még a Magyar Nemzeti Bankban is körülnézünk” – mondja. A pedagógus hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szerényebb anyagi körülmények között élő szülők veszik általában nagyobb számban igénybe a nyári napközit.

A vakáció nem veszélytelen üzem

A vakáció veszélyeire a rendőrség is felhívja a figyelmet. A debreceni rendőrkapitány tájékoztatóján elsősorban az autósokat és a szülőket figyelmeztette. Nyáron különösen fontos a körültekintés, és szigorúan lassítani kell a zebrák előtt – emelte ki Sóvágó Sándor. A szülőket arra kéri: mondják el gyermekeiknek a fontosabb KRESZ-szabályokat. Az értéktárgyakra nyáron sokkal jobban ügyelni kell, mert például mobiltelefon vagy mp3-lejátszó könnyen tolvajok kezére kerülhet. A testi épség védelme érdekében azonban inkább adja át a gyermek az értéktárgyat, majd azonnal szóljon szüleinek vagy a rendőrségnek. Ugyanez nem csak az utcákon, hanem a szórakozóhelyeken és a strandokon is érvényes – hangsúlyozta a rendőrkapitány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva