Hírek

2008.06.30. 17:31

Kevés kocsmából lesz posta?

Csak néhány kis fiók üzemeltetését vennék át vállalkozók, mert kevesebb a pénz.

Németh Márk

Úgy tűnik, hogy kevesen lennének a Magyar Posta Zrt. „partnerei” a kisebb vidéki fiókok üzemeltetésében: sajtóinformációk szerint a korábban megpályázott 252-ből már csak 72 kisposta üzemeltetését vennék át vállalkozók. A tömeges elpártolás oka: a posta mintegy 40-45 százalékkal kevesebb pénzt adna kis egységei üzemeltetéséhez a leendő tulajdonosoknak.

A tavaly októberben meghirdetett Postapartner Program résztvevői arról panaszkodtak, hogy ez az összeg még arra sem elegendő, hogy a szakmunkás-bérminimumot kifizessék az alkalmazottaknak. A Magyar Nemzet érdeklődésére a Magyar Postánál üzleti titokra hivatkozva nem adtak információt az ajánlatokról, és arról sem kívántak nyilatkozni, hányan léptek vissza a programban. Eredetileg tegnapra tervezte a Magyar Posta Zrt. a partneri program első ütemének eredményhirdetését, ez azonban mégsem történt meg, így nem tudni, hogy pontosan hány helyen hány kis postafiók üzemeltetését veszik át vállalkozók.

Félig-meddig sztrájkolnak a kézbesítők

Tegnap munkakezdettől határozatlan időre korlátozott sztrájkba kezdtek a postai kézbesítők. A postások az ellen tiltakoznak, hogy a levelek és küldemények kihordása mellett ügynöki munkát is kell végezniük, biztosításokat, sorsjegyeket kell árulniuk. Azt szeretnék elérni, hogy ez ne legyen kötelező, hanem csak önkéntes alapon működjön. A szakszervezet úgy hirdette meg a sztrájkot, hogy a csatlakozó postások ez idő alatt a klasszikus kézbesítői feladatukat ellátják, viszont nem foglalkoznak értékesítési tevékenységgel. Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete elnöke elmondta, hogy a munkáltató „folyamatos nyomás alá helyezi a dolgozókat”, behívja és személy szerint nyilatkoztatja őket, hogy részt vesznek-e a sztrájkban.

A Postapartner Program első ütemében Komárom-Esztergomban 33, Hevesben 58, Somogyban 76, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 125 helyen szervezné ki tevékenységét vállalkozóknak a posta. A pályázaton kiválasztott vállalkozó nem köteles a korábbi postaépületben folytatni a szolgáltatást, hanem áthelyezheti azt a már létező vállalkozása telephelyére is. Így üzemeltethető például egy jól menő, korábban is nyereséges boltban egy postasarok. Nincs semmilyen korlátozás arra nézve, hogy milyen vállalkozásokat lehet kiegészíteni postai szolgáltatás nyújtásával: a helyi kocsmáros, cukrász, cipész is nyithat postasarkot az érintett településeken.

Ezt kellene nyújtaniuk a vállalkozóknak

– felvételi tevékenység (belföldi, nemzetközi levélküldemények, csomagtermékek fogadása, hírlap-előfizetések, táviratok kezelése)

– kereskedelmi tevékenység (postai, pénzügyi értékcikkek, pl. bélyeg árusítása)

– pénzforgalmi tevékenység (utalvány, csekk felvétele, banki szolgáltatások, megtakarítási termékek, biztosítás, lakástakarék)

– kézbesítési tevékenység (levelek, utalványok, csomagok, reklámanyagok kézbesítése)

– szerencsejáték-termékek forgalmazása (sorsjegyek)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva