Hírek

2008.06.29. 18:29

Kitalál, hogy az igazat mondhassa

Martin Scorsese Bob Dylan dossziéja után két évvel újabb életrajzi filmet forgat a világ egyik legnagyszerűbb dalszerzőjéről? Miért ne, pláne, ha az amerikai kísérleti filmek fenegyereke, Todd Haynes vállalkozik rá – az ő nevéhez fűződik a többi közt a Velvet Goldmine kultfilm és a Superstar: The Karen Carpenter Story – ebben barbie babákkal játszatta el az anorexiában meghalt énekesnő történetét.

Mézes Gergely

Ezúttal azonban játékfilmről van szó – tehát minden, amit a vásznon látunk, félig, vagy tán egészen a fikcióba lóg. Haynes legnagyobb bravúrja éppen ez: ahhoz, hogy elmondja a legendáktól megtisztított valóságot, a fantáziát hívja segítségül. Kitalál, hogy igaz legyen. Bob Dylant hat színész formálja meg, ők jelképezik a dalszerző hat korszakát-aspektusát. Azon meg már meg sem lepődünk, hogy az egyik főszereplő a 11 éves Marcus Carl Franklin, a másik pedig Cate Blanchett. Feltűnik továbbá Christian Bale, Richard Gere, Ben Whishaw és a fiatalon elhunyt, utolsó szerepében látható Heath Ledger is.

I’m Not There – Bob Dylan életei

(színes, feliratos amerikai filmdráma, 135 perc, 2007)

Rendezte: Todd Haynes Kellemes káosz uralkodik a filmen: kusza snittek, flashbackek váltogatják egymást, közben persze szólnak a Dylan-nóták, a slágerek és azok, amelyeket csak a rajongók ismernek. És csodák csodájára ez a „hoztam is meg nem is” működik: a nézőt leköti az utalásrendszerek bogozgatása, a nagyszerű színészi játék, a szellemdús párbeszédek, a giccs peremén billegő szürreáliák. A legnagyobb bravúr azonban az életmű jelképes felosztása: Arthur Rimbaud, majd a 11 éves vonatokon utazó trubadúr, a folkénekes Jack, a hírnévért versengő, motorbolond Robbie, a neurotikus, rockzenésszé lett „áruló”, Jude, a mélykeresztény Pastor John és a Billy, a Kölyök mind egy-egy korszak, egy-egy lehetséges értelmezés. És ezzel a Haynes végre megalkotta azt a formát, amely úgy tiszteleg valamely fontos személy előtt, hogy nem szobrot emel, nem legendát gyárt, hanem jó posztmodernhez híven kinyitja az életművet mindenki előtt. Persze csak annak, aki nem lusta gondolkodni.

Rendezte: Todd Haynes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva