Hírek

2008.06.18. 06:04

Korlátoznák a gyorshiteleket?

Több százezerre tehető ma már az igen magas költségű gyorskölcsönöket nyújtó cégek ügyfeleinek a száma. Értesüléseink szerint a jövő héten kiderül: szigorítaná-e az illetékes tárca az ezekre a cégekre vonatkozó szabályozást.

Németh Márk

„Elromlott a tévé, sürgősen készpénzre van szüksége? Hívja cégünket, és akár pár napon belül folyósítjuk a kért összeget!” – nap mint nap látni a tévében hasonló hirdetéseket, amelyek gyors, viszont cserébe rettentően magas költségű hitelek felvételére buzdítják az embert. A piaci szereplők egy része úgy véli: ezek a cégek az anyagi gondokkal küszködő emberek helyzetét kihasználó uzsorások. Legtöbbször a rendkívül magas, akár a több száz százalékot is elérő teljeshiteldíj-mutató (THM, ez az összes kamatot és költséget egy számba sűríti) miatt támadják őket.

[caption id="" align="alignleft" width="460"] A gyorskölcsönöket nyújtó három pénzügyi vállalkozásnak ma már több százezer ügyfele van
[/caption]Lapunk értesülései szerint a pénzügyi tárca már meghozta az állásfoglalását a Szabó Máté ombudsman által két hete közzétett javaslat ügyében. Mint ismert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azt javasolta, hogy minősüljön tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak a túlzott költségű kölcsönnyújtás. Az ombudsman szerint a mindenkori jegybanki alapkamat (ez most 8,5 százalék) mértékének tízszeresében kellene megszabni a kölcsönöket terhelő legmagasabb költségek mértékét. Hogy ezt a pénzügyi tárca támogatja-e, egyelőre nem tudni, úgy értesültünk viszont, hogy az állásfoglalás tartalmát akár már a jövő héten közzéteheti a minisztérium.

A kormányzat tavaly már foglalkozott az üggyel, akkor Gaál Gyula, a lakossági pénzügyi szolgáltatások egyszerűsítésével foglalkozó miniszteri megbízott javasolta azt, hogy szabályozzák szigorúbban a gyorshitelek piacát. Ő a hazai pénzintézetekkel egyetértésben azt indítványozta, hogy pontosan határozza meg a jogszabály az uzsorakamat fogalmát, miként a jogszerűen kérhető kamat felső mértékét. Több európai országban, például Franciaországban, Lengyelországban és Németországban létezik ilyen plafon, hazánkban azonban a piaci versenyre bízzák a kamatok alakítását.

A gyorskölcsönöket nyújtó három pénzügyi vállalkozás – a Provident, az Athlon és a Kápé – ma már több százezer ügyféllel rendelkezik. Az általuk nyújtott kölcsönök jellemzője a kereskedelmi bankoknál megszokotthoz képest sokkal gyorsabb hitelbírálat. Ehhez gyakorlatilag elegendő a személyi igazolványt, pár hónapra kiterjedő jövedelemigazolást, munkáltatói igazolást és néhány befizetett közüzemi számlát bemutatnia az igénylőnek. Szintén jellemző az ilyen kölcsönökre, hogy viszonylag kis összegűek (pár tízezertől legfeljebb kétszázezer forintig terjednek) és rövid távra szólnak, azaz maximum egy éven belül vissza kell őket minden költségükkel együtt fizetni. A televíziós hirdetésekhez hasonlóan az igényelt készpénz valóban házhoz érkezik, a társaságok ügynöke személyesen viszi a bankókat az ügyfél lakásába (és ott is szedi be a visszafizetett összegeket).

Tanácsok gyorskölcsönhöz

– Hitelfelvétel előtt gondosan mérlegeljük anyagi helyzetünket! Csak akkor vegyünk fel hitelt, ha vissza tudjuk fizetni!

– Vegyük figyelembe, hogy a gyorskölcsönöknél nagyon rövid idő alatt magas THM-ű összeget kell visszafizetni!

– Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, amíg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fizetjük azt vissza!

Dúl a THM-háború

Félrevezetőnek tartják a teljeshiteldíj-mutatót (THM) a gyorskölcsönöket nyújtó cégek. Állításuk szerint a mutató a kis összegű, rövid lejáratú, éven belüli konstrukciók esetében megtévesztő lehet, hiszen nem a visszafizetendő összeg nagyságát mutatja. Például az egyik cég ajánlatában 200 ezer forintos, 52 hétre szóló kölcsönnél a heti törlesztőrészlet 6640 forint, azaz összesen 345 280 forintot kell visszafizetni. Ez esetben a képlet alapján kiszámított THM 242,42 százalékot mutat, pedig az összes kamat és költség számszerűleg „csak” 72,64 százalék. „A THM képlete nem csak a visszafizetendő összeg nagyságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen gyorsan és milyen gyakorisággal kell azt visszafizetni” – mondja erre Binder István, a PSZÁF szóvivője. „Az idő pénz” – hangsúlyozza a szakember.

– Vegyük figyelembe, hogy a gyorskölcsönöknél nagyon rövid idő alatt magas THM-ű összeget kell visszafizetni!

– Ne vegyünk fel újabb kölcsönt addig, amíg előre meg nem tervezzük, hogyan és mennyi idő alatt fizetjük azt vissza! Dúl a THM-háború Félrevezetőnek tartják a teljeshiteldíj-mutatót (THM) a gyorskölcsönöket nyújtó cégek. Állításuk szerint a mutató a kis összegű, rövid lejáratú, éven belüli konstrukciók esetében megtévesztő lehet, hiszen nem a visszafizetendő összeg nagyságát mutatja. Például az egyik cég ajánlatában 200 ezer forintos, 52 hétre szóló kölcsönnél a heti törlesztőrészlet 6640 forint, azaz összesen 345 280 forintot kell visszafizetni. Ez esetben a képlet alapján kiszámított THM 242,42 százalékot mutat, pedig az összes kamat és költség számszerűleg „csak” 72,64 százalék. „A THM képlete nem csak a visszafizetendő összeg nagyságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen gyorsan és milyen gyakorisággal kell azt visszafizetni” – mondja erre Binder István, a PSZÁF szóvivője. „Az idő pénz” – hangsúlyozza a szakember. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva