Hírek

2008.06.27. 06:12

Lovaggá ütötték a halálra ítélt brit írót

II. Erzsébet angol királynő lovaggá ütötte Salman Rushdie brit írót, akit 1989-ben Khomeini ajatollah, iráni vezető fatvával (vallásjogban hozott döntés) sújtott.

BAMA

A 61 éves Rushdie lovaggá ütését még tavaly jelentették be, a kitüntetést az irodalomnak tett szolgálatai elismerésével indokolták. A bejelentést a muzulmán országokban nagy felháborodással fogadták, még az al-Kaida terrorszervezet is megfenyegette Nagy-Britanniát. Az indiai születésű író évekig bujkált a Sátáni versek című művének 1988-as publikálása után, mivel Irán akkori vezetője, Khomeini ajatollah istenkáromlásért halálra ítélte. Számos muzulmán úgy érzi, hogy e könyv sérti vallását, gyalázza Mohamed prófétát, és gúnyt űz az iszlám szent könyvéből, a Koránból. Rushdie napi 24 órás védelmet kapott, és több mint harmincszor kényszerült költözésre tíz év alatt.

Végül 1998-ban az iráni kormány visszavonta az ítéletet, és az író fokozatosan visszatért a nyilvánosság elé. 2001-ben például epizódszerepet vállalt a Bridget Jones naplója című filmben. Rushdie lovaggá ütése bejelentésekor elmondta, rendkívül „izgatott, és megtisztelve érzi magát” a magas rang odaítélése miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva