Hírek

2008.06.30. 18:00

Magyarország 31. helyezett az üzleti világranglistán

A Forbes üzleti magazin 2008-as Best Countries for Business listáján, amelyben a világ százhuszonegy országát vetették össze az üzleti tevékenység feltételeinek szempontjából, Magyarország a 2007. évi negyvennegyedik helyéről feljött a harmincegyedik helyre.

BAMA

A legnagyobb ugrást Észtország hajtotta végre: a mostani tizedik helyhez egy év alatt huszonnégy helyet jött előre. Dicséretes Románia (negyvenedik hely) előrelépése húsz hellyel, és Írország tizenkilenc hellyel történt előreugrása a lista második helyére. A Forbes magazin az adatokat a múlt hét végén közölte.

Magyarországot a kelet-európai államok közül Szlovénia (huszonhetedik) és Csehország (huszonkilencedik hely) előzi meg, az új uniós államok közül még előtte van az említett Észtországon kívül Litvánia (harmincadik hely). Magyarországot közvetlenül Lettország követi az üzleti feltételek világranglistáján.
 
Magyarország igen jó, tizenharmadik helyet kapott a kereskedelem szabadsága terén, mert külkereskedelmi egyenlegét rendbe hozta. A korrupció tekintetében a harminckettedik helyen van, tehát ezen a téren kedvezőbb a helyzet, mint az innovációs vagy a technológiai környezet terén (mindkét kategóriában harminchatodikak lettünk), valamint a beruházók védelmét nézve (nyolcvanegyedik hely). A külföldiek 1989-től 2007 végéig több mint hatvanmilliárd dollárnyit fektettek be Magyarországon.

A listán Dánia került az első helyre, Írország mellett a dobogós lett még Finnország, mivel egy év alatt helyet cserélt az Egyesült Államokkal. Magyarország a fejlett világ országai közül megelőzi Spanyolországot (harmincötödik), továbbá több hellyel Szlovákia és Dél-Korea előtt jár. India a korábbi ötvenegyedik hely után a tavalyi feltételek elemzése alapján már csak a hatvannegyedik helyre kerülhetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva