Hírek

2008.06.18. 15:47

Magyarországon lesz az uniós kutatóintézet

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek.

BAMA

Erről egyhangúlag döntöttek szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei. Magyarország mellett szerdán már csak Lengyelország versengett a székhelyért.

Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) pályázatának győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Az EU tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei szerdán Brüsszelben egyhangúlag döntöttek úgy, hogy  Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai  Intézetnek.

A miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott közleményben  hangsúlyozta: büszkeséggel tölti el, hogy a döntés példátlan nemzeti  összefogás eredményeképpen született és ezzel hatalmas lépést  történt a tudásalapú társadalom és a fejlett Magyarország  megteremtése felé. Az uniós intézmény székhelyének elnyerése  jelentős szakmai és diplomáciai siker a kormány és az egész nemzet  számára - fogalmazott.

Emlékeztetett arra, az elmúlt évben rendkívül intenzív lobbitevékenységet folytattak a magyar pályázat sikeréért. Külön megköszönte a segítséget Kákosy Csaba és Bajnai Gordon gazdasági minisztereknek, Göncz Kinga külügyminiszternek, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt és most megválasztott elnökének, Vizi E. Szilveszternek és Pálinkás Józsefnek, Budapest városvezetésének, valamint a magyar tudományos élet és az üzleti szféra több magas rangú képviselőjének. Törekvéseinket pártállástól függetlenül támogatták az Európai Parlament magyar képviselői is - jegyezte meg.

Kommünikéjében Gyurcsány Ferenc kitért arra, az EIT az európai innováció középpontja lesz: feladata az unió tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az innováció összefogása. Mint írta, a koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, továbbá működésével még tovább élénkülhet a hazai konferencia-turizmus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva