Hírek

2008.06.29. 12:58

Miatta akartam Magyarországra jönni

Három év után ismét Budapesten koncertezik Pat Metheny, a világhírű gitárművész. Július 4-én, pénteken a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ad koncertet. Azt mondja, nagy meglepetések várhatók.

Hegedű Rita - Mézes Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Pat Metheny: mindig nagyon hálás leszek Zoller Attillának, hogy elindított a pályán
[/caption] – Mit fog hallani a magyar közönség?
– Elsősorban olyan kompozíciókat fogunk előadni, amelyek a Day Trip lemezünkön is hallhatók. Repertoárunk elsősorban a kedvünktől és az inspirációnktól függ. De természetesen tartogatunk meglepetést is a magyar közönségnek.

– Ön dönti el, hogy hol lépnek fel a fesztiválszezonban?
– Az egyeztetéseken múlik. Hiszen ha zenészekről beszélünk, sok dolgot kell összehangolni, mivel abban a szerencsében van részem, hogy olyan remek zenészekkel játszhatok együtt, akik rendkívül elfoglaltak. Hozzám hasonlóan ők is részt vesznek más projektekben is.

– Több interjúban is utalt arra, hogy az 1998-ban meghalt Zoller Attila gitárművésztől sokat tanult. Ennek köszönhetjük, hogy visszatérő vendég Magyarországon?
– Mindig nagyon hálás leszek neki, mert ő volt az, aki meggyőzte a szüleimet, hogy engedjenek el New Yorkba, hogy Jim Halltól tanulhassak. Ő volt a legjobb ember, akivel valaha is találkoztam. Miatta akartam Magyarországra jönni, hogy láthassam az országot, ahol ő felnőtt. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindig nagy örömmel tölt el, ha Magyarországon vagyok.

– Mennyiben érvényesíti saját akaratát a zenekarban?
– Mindig is azt szerettem, ha a saját zenéimet magam szerzem. De nyitott vagyok zenésztársaim ötleteire is, akikkel együtt zenélek, vagy közösen készítünk albumot.

Pat Metheny Trió

A triót Metheny hat évvel ezelőtt hozta létre, s már bejárták együtt az egész világot. Kilenc kategóriában tizenhét Grammy-díjjal ismerték el képességeit. A Pat Metheny Group az egyetlen olyan együttes, amely hét egymást követő kiadványáért kapta meg ezt az elismerést. Több aranylemeze van, s őt magát több alkalommal választották az év legjobb dzsesszgitárosának a szakmabeliek. Több mint negyven sorlemezt és számos válogatást készített az elmúlt évtizedek során.

– Mit gondol, csak értő füllel lehet megérteni a dzsesszt? Hogyan érdemes megismerkedni a műfajjal?
– Nincsenek erre szabályok. Ha valaki megérzi a kémiáját, a hangulatát, vagy bármit, ami őt boldogsággal tölti el, nem fontos, hogy értő füllel rendelkezzék. És az sem fontos, hogy megértse, elég ha a zsigereiben érzi a zenét.

– Számos zenei irányzat a dzsessztől reméli a megújulást. Ön szerint a dzsessz honnan meríthet, merre fejlődhet tovább?
– Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, mert több járható út is van. Inspirációkért minél több koncertre kell járni, minél több lemezt kell meghallgatni, vagy egyszerűen otthon a saját zenénket kell játszani, és teljesen mindegy, hogy az hasonlít-e máshoz vagy sem.

– Az ön első hangszere a trombita volt, de mivel a bátyja is ezen a hangszeren játszott, ön 12 éves korában átváltott a gitárra. Testvére rivalizált önnel a sikerei kezdetén?
– Dehogyis! Egyáltalán nem. A bátyám mindig örült a sikereimnek. A rivalizálást gyerekkorunkban lezártuk.

– Együtt játszik a világhírű dobossal, Antonio Sanchezzel és a basszusgitár-virtuóz Christian McBride-dal. Egy jó koncerthez kell, hogy barátok is legyenek, vagy elég, ha mindannyian a hangszerük mesterei?
– Nagyon jó hatással vagyunk egymásra, ütős csapat vagyunk. Jó barátok vagyunk, és akkor is tartjuk a kapcsolatot, ha épp nem együtt koncertezünk.

Pat Metheny: mindig nagyon hálás leszek Zoller Attillának, hogy elindított a pályán Pat Metheny -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva