Hírek

2008.06.14. 18:13

Nemet mondtak az írek a lisszaboni szerződésre

Magyarország sajnálja, hogy az ír polgárok elvetették az Európai Unió reformját tartalmazó lisszaboni szerződést, álláspontja szerint ugyanakkor a referendum kimenetele nem feltétlenül jelenti a dokumentum kudarcát – reagált Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője az írországi népszavazás eredményére.

H. M.

A szigetország szavazóinak 53,4 százaléka ugyanis nemet mondott a szervezet intézményi reformját célzó szerződésre. A szervezet soros elnöke, Szlovénia is sajnálkozásának adott hangot. Az írek elutasítására hazánkhoz hasonlóan több tagország is azon a véleményen van, hogy a sikertelenség ellenére folytatni kell a lisszaboni szerződés ratifikálását. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár ezen véleményüket közös nyilatkozatban fogalmazták meg.

A francia és német sajtó által súlyos csapásként definiált helyzetnek egyedül Václav Klaus cseh államfő örül, aki szerint a népszavazás eredménye győzelmet jelent az európai bürokrácia felett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva