Hírek

2008.06.17. 14:41

Örökölhetem-e a haszonélvezeti jogot?

Olvasónk élettársi viszonyban él. Az ingatlannak, amelyet a közelmúltban vásárolt, ő a tulajdonosa, élettársa a haszonélvezője. Örökölheti-e a jogviszonyt az élettárs fia?

Rados Virág

A haszonélvezeti jog nem örökölhető – mondja ügyvéd szakértőnk. A nevében is benne van, hogy a halálig tart („holtig tartó”). Az érintett elhunytával tehát ez a jog megszűnik. A tulajdonos után törvényesen csak az ő hozzátartozója örököl. Ez elsősorban az egyenes ági leszármazott. Ha ilyen személy nincsen, akkor a házastársra, ha az sincs, az egyenes ági felmenőre, ha pedig ő sem él, a legközelebbi oldalági rokonra száll a hagyaték.

Az özvegyet egyébként csak az ingatlan és ingó javak holtig tartó haszonélvezete illeti meg. Ezt annak idején a jogalkotó éppen azért találta ki, hogy a megözvegyült emberek, asszonyok ne kerüljenek az utcára. A holtig tartó haszonélvezet így erősebb jog, mint a tulajdonjog.
Az élettárs végrendelet nélkül nem örökölhet, és haszonélvezeti jogot sem nyer.

Amennyiben azt akarjuk, hogy vagyonunk az élettársunkra szálljon, készítsünk a javára végrendeletet. Gondoljunk azonban arra: törvényes örökösünket, azaz adott esetben egyenes ági leszármazottunkat, illetve felmenőnket a köteles rész így is megilleti. Ez ama vagyon fele, amely végrendelet nélkül az érintettnek törvényesen járna.
Élettársunk után gyermeke végrendelet híján csakis élettársunk tulajdonát örökölheti.

A fentiek is mutatják: a házassági anyakönyvi kivonat nem pusztán sajtpapír, ami mit sem nyom a latban, mint ahogy felettébb tévesen hiszik. A társak jogállását változtatja meg. Hiszen egy esetleges osztozkodásnál minden ingó és ingatlan vagyon, amely a házasság ideje alatt összegyűlt, fele-fele arányban oszlik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva