Hírek

2008.06.16. 16:38

Pálffy és a szlovák titok

Csaknem fél éve eltűnt a képernyőről, fizetés nélküli szabadságát tölti. Pálffy István azonban nem unatkozik: legutóbb Szlovákiát barangolta be, s írt az élményeiről útikönyvet.

Dián Tamás

– A jelenlegi politikai helyzetben érdekes lehetett Szlovákiában járni. Mit tapasztalt?

– Például azt, hogy a hétköznapi emberekben semmiféle előítélet nincs a másik nép iránt. A szlovákok nálunk vesznek ingatlanokat, a mi vállalkozóink pedig a kedvezőbb gazdasági klíma miatt a határ túloldalán jegyeztetik be a cégeiket. Persze, akkor is érdekes élmény Szlovákiába menni, ha ezt csak turistaként tesszük. Rám például az ott tapasztalt akarat és bizonyítási vágy volt a legnagyobb hatással. A szlovákok felismerik és megbecsülik a lehetőségeiket. Akárhová mentem, azt éreztem, hogy egy fiatal nemzet fiatal polgárai között járok: mindenki mozog, sportol, igyekszik jobbá tenni a saját és a közösség életét. Szerintem sok mindent tanulhatnánk tőlük.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Csaknem fél éve eltűnt a képernyőről, fizetés nélküli szabadságát tölti. Pálffy István azonban nem unatkozik: legutóbb Szlovákiát barangolta be, s írt az élményeiről útikönyvet.
[/caption]– Önt mi érdekelte leginkább?

– Általában a gasztronómia, a helytörténet és a hétköznapi élet felől közelítek egy-egy országhoz. Mivel Szlovákia konyhakultúrája – hogy is mondjam finoman – hagyományos, inkább a helytörténetre, a szokásokra figyeltem. Bár ha visszagondolok, azért a gasztronómiájuk is többet érdemel egy jelzőnél: a juhtúrós sztrapacska példáulszenzációs...

Pálffy István

Született: 1959. november 21-én

Iskolái: Műegyetem, építészmérnöki kar (1979-85).

Pályája: a Magyar Rádió munkatársa (1988-97), az MTV Magyarországról jövök, A Hét műsorainak műsorvezetője (1992-97), a TV2 szerkesztő-műsorvezetője, hírigazgató-helyettes (1997-2002), 2002 óta az MTV Híradó műsorvezetője.

Elismerései: Pethő Sándor-díj (2001).

Látnivaló tekintetében azonban kétségkívül gazdagabb a kínálat: várak, fürdők, barlangok és fantasztikus kirándulóhelyek pazar kínálata várja azt, aki elhiszi, hogy északi szomszédunk is nyújthat élményeket.

– Önt a legtöbben a Híradóból ismerik. Ért a turizmushoz, vagy csak a hétköznapi túrázó nézőpontjából írja az útikönyveit?

– Menet közben tanulom ezt a szakmát. Az első, Horvátországról szóló kötetemben még inkább gasztronómia volt a fő szempont, de a következő utam előtt már elkezdtem tájékozódni, anyagot gyűjteni, s ma már elmondhatom: átfogó ismeretekkel felvértezve járok be egy-egy országot. Legutóbb például a szlovák turisztikai hivatal segítette a munkámat.

– Februárban ment fizetés nélküli szabadságra. Mikor tér vissza a Híradóba?

– Most még másfél hónapig nyaralok, vagyis augusztus környékén. Ám hogy a Híradóban folytatom a munkát, vagy egy másik hírműsorban, azt egyelőre még ne kérdezze. Egy biztos csak: maradok a közszolgálati televíziónál.

Iskolái: Műegyetem, építészmérnöki kar (1979-85).

Pályája: a Magyar Rádió munkatársa (1988-97), az MTV Magyarországról jövök, A Hét műsorainak műsorvezetője (1992-97), a TV2 szerkesztő-műsorvezetője, hírigazgató-helyettes (1997-2002), 2002 óta az MTV Híradó műsorvezetője.

Elismerései: Pethő Sándor-díj (2001). Csaknem fél éve eltűnt a képernyőről, fizetés nélküli szabadságát tölti. Pálffy István azonban nem unatkozik: legutóbb Szlovákiát barangolta be, s írt az élményeiről útikönyvet. Csaknem fél éve eltűnt a képernyőről, fizetés nélküli szabadságát tölti. Pálffy István azonban nem unatkozik: legutóbb Szlovákiát barangolta be, s írt az élményeiről útikönyvet. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva