Hírek

2008.06.16. 13:53

Párbeszédbe kezdtek a liberálisok

Az SZDSZ vezetői találkoztak a Megállapodást a jövőnkért! című kiáltvány aláíróival

MTI

Hasonlóképpen értékelte a magyar gazdaság helyzetét mindkét fél, amikor az SZDSZ  tárgyalódelegációja és a Megállapodást a jövőnkért! című kiáltványt  aláíró szervezet képviselői találkoztak Budapesten - mondta a szabad  demokraták elnöke hétfőn, a megbeszélés után.

Fodor Gábor hasznosnak nevezte a megbeszélést. Elmondta, hogy a kiáltvány és az azt követő párbeszédsorozat fontos az ország  számára. Hangsúlyozta: ki kell alakulnia a párbeszéd kultúrájának,  mert véleménye szerint meg kell tudni egyezni néhány olyan ügyben,  amelyek kihatással vannak a gazdaság hosszú távú fejlődésére.

Fontosnak nevezte, hogy a politikai pártok között is kialakuljon  egy ilyen típusú együttműködés. A találkozón felvetett gazdasági kérdésekről azt mondta: az  SZDSZ világossá tette, hogy elsősorban az ország gazdasági  versenyképességének javításában és a közteherviselés reformjában  érdekelt. Hozzátette: minderről csak úgy szabad gondolkodni, hogy  közben nem adják fel a költségvetési egyensúly megteremtésének  célját.

A kiáltványt aláíró szervezeteket képviselő Kovács Zoltán az  Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) tiszteletbeli elnöke  két momentumot emelt ki a megbeszélésből. Véleménye szerint mindkét  fél fontosnak tartja a párbeszédet és azokat a témákat, amelyek két  évvel ezelőtt a kiáltványban szerepeltek.

A kiáltvány és a találkozók másik fontos céljaként azt  említette, hogy hosszú távú megállapodásra kell jutni az ország  számára fontos stratégiai kérdésekben.

Kovács Zoltán elsődleges célként a gazdasági növekedést  említette. Hozzátette, hogy ehhez szükséges a versenyképesség  javulása. Egyúttal felhívta a figyelmet a költségvetési egyensúly  fenntartásának szükségességére és az adórendszer átalakításának  kérdésére.

Kovács Zoltán újságírói kérdésre azt mondta, hogy a kiáltványt  aláíró szervezetek nem szeretnének saját adóreform-javaslatot  készíteni, hanem olyan javaslatot várnak, amely mentén megteremthető  lenne egy konszenzus.

Az IVSZ tiszteletbeli elnöke elmondta azt is, hogy a kiáltványt  aláíró szervezetek célja az egyeztetés. A megállapodáshoz meglátása  szerint úgy tudnak eljutni, ha lesz néhány olyan téma, amelyekről  egyszerre akár több párttal is tudnak egyeztetni. Hozzátette, hogy  erre a hétre több találkozót terveznek, és ezután értékelik majd  tapasztalataikat.

Fodor Gábor arra a nem a témába vágó kérdésre, hogy mi az általa  elindított telefonos kampány célja, úgy válaszolt elnökké választása  után egy előre felvett szöveggel köszöni meg a támogatást, és arra  kéri az embereket, hogy aki segíteni akarja a munkájukat,  jelentkezzen.

A Megállapodást a jövőnkért! című, 2006 április 24-án több  napilapban közzétett kiáltványban 16 érdekképviselet kisebb és  hatékonyabb államot, új, régiós elven működő, lényegesebb kisebb  önkormányzati rendszert, versenyképesebb, átláthatóbb és egyszerűbb  adórendszert és szolgáltató egészségügyet szorgalmazott. A kiáltvány  megjelenését követően további szervezetek is csatlakoztak az eredeti  16 szervezethez amely így 23 tagúra bővült.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva