Hírek

2008.06.28. 14:05

Sólyom Medvegyevvel tárgyalt a finnugor világtalálkozón

Legfőképp a gazdasági kapcsolatok élénküléséről beszélt az orosz és a magyar államfő a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban tartott szombati megbeszélésükön. Dmitrij Medvegyev és Sólyom László a finnugor népek világkongresszusa előtt találkozott egymással.

BAMA

Az orosz elnök elégedetten nyugtázta, hogy felfelé ívelnek a kétoldalú kapcsolatok, hiszen évek óta eredményesen növekszik az áruforgalom. A sárospataki könyvek visszaadását említve utalt arra is hogy humán területen is erősödik az együttműködés. Sólyom László jelkép értékűnek nevezte a találkozót, utalva az egy nappal korábban ugyancsak Hanti-Manszijszkban - a magyarokkal két legközelebbi nyelvrokon nép, a hantik és a manysik földjén - tartott az EU-orosz csúcstalálkozóra. A magyar államfő fontosnak nevezte, hogy a két ország együttműködésében legalább olyan súllyal szerepeljenek a kulturális és tudományos kapcsolatok, mint a gazdaságiak. Sólyom László reményének adott hangot, hogy hamarosan kinevezik a magyar-orosz kulturális és oktatási kormányközi bizottság orosz társelnökét.

A Finnugor Népek ötödik Világkongresszusán Észtország, Finnország, Magyarország és a vendéglátó Oroszország köztársasági elnökei találkoznak egymással. Sólyom László magyar, Toomas Hendrik Ilves észt, Tarja Halonen finn és Dmitrij Medvegyev orosz államfő a közös egyeztetések mellett kétoldalú megbeszéléseken is részt vesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva