Hírek

2008.06.16. 20:59

Strasbourgig szállt a pátkai gyújtogatás füstje

A magyarországi romaellenes atrocitások feletti aggodalma miatt emelt szót Mohácsi Viktória szabaddemokrata EP képviselő felszólalásába Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

BAMA

Aggodalmát fejezte ki a pátkai események kapcsán Mohácsi Viktória (SZDSZ) az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. A képviselő hétfőn, napirend előtt elhangzott felszólalásában a Faddon és Nyíregyházán történt romaellenes atrocitásokat is szóba hozta. Az MTI brüsszeli irodájához eljuttatott közleményében a képviselő kiemelte: három pátkai polgárőr több emberen elkövetett emberölés kísérletének alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásban van azt követően, hogy Molotov-koktélokkal támadták meg több, Pátkán élő roma család házát.

Az SZDSZ-es képviselő elmondta: „A rendőrség elhallgatta, hogy a pátkai gyújtogatás során személyi sérülés is történt. Úgy gondolom, hogy ez az eljárás több szempontból is aggályos és elfogadhatatlan. Sajnálattal szemléljük, hogy a Magyar Gárda a romák elleni felvonulásokkal kelt félelmet, de annál nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a felvonulást Pátkán a polgármester vezette, a fent említett három ügyben pedig kérésem ellenére sem vizsgálják a rasszista indítékot."

Mohácsi Viktória arra isemlékezetett mindenkit, hogy pár héttel ezelőtt az olaszországi rasszista támadások után az olasz hatóságok uniós (roma) állampolgárokat börtönöztek be. Arra kérte Jacques Barrot-t, a hivatalát újonnan betöltő emberi jogokért is felelős biztost, hogy az uniós állampolgárság minden tagállamban érvényes legyen romákra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva