Hírek

2008.06.20. 17:44

Száguld a forint, és áttörte a 240-es szintet

Áttörte a lélektaninak tartott 240 forint/eurós szintet tegnap a magyar fizetőeszköz árfolyama; a forint napközben egészen 239-ig jutott. Ez ötéves rekord. A hét elején még a 248-as szint körül jegyezték a bankközi piacon a nemzeti devizát, amely azóta több mint három százalékot erősödött.

M. S.

Az elemzők szerint külső és belső okok egyaránt magyarázzák a forint száguldását. Egyrészt az egész térségben nagy ütemű erősödés zajlik köszönhetően annak, hogy az európai, amerikai és japán befektetőknek újra megjött az étvágyuk, és gőzerővel vásárolják a régió országai és vállalatai által kibocsátott értékpapírokat, továbbá a helyi devizákat. Másrészt viszont maga Magyarország is felértékelődött az elmúlt időszakban a befektetők szemében, mind inkább magára talál ugyanis a gazdaság. További meghatározó tényező a magas jegybanki kamatszint (amely hétfőn tovább emelkedhet), továbbá egyes vélemények szerint a Mercedes kecskeméti beruházása is erősítette a forintot.

Kérdés persze, hogy tartós marad-e az erősödés. Az elemzők körében mind erőteljesebb a meggyőződés, hogy igen, sőt, a többség további erősödést vár. Az év végére a 230-235 forint/eurós szinten stabilizálódhat a magyar fizetőeszköz – állítják a szakértők –, egyéves időtávon pedig akár a 225-ös szint is elképzelhető. Kisebb megtorpanások, visszaesések persze elképzelhetők, a tendencia azonban mindenképpen a további emelkedés – vélik.

Az erős forint nagyon jól jön a devizahiteleseknek, akik a csökkenő törlesztőrészleteknek örülhetnek. Jól jár az is, aki külföldi utazást tervez, az erős forintunkért ugyanis több eurót, dollárt, vagy kunát kapunk, mint korábban. Csökkenhet továbbá az importtermékek ára is, amiből mindenki profitálhat. Bosszankodhatnak viszont azok, akik még csak most terveznek devizahitelt felvenni, a forint erősödése miatt az euróban, svájci frankban vagy japán jenben felvett hitelük ugyanis nő. Ugyancsak rosszul érinti a forint száguldása az exportőröket, az ő forintban számolt bevételük ugyanis a nemzeti deviza izmosodásával csökken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva