Hírek

2008.06.29. 17:57

Szent Vid napjára időzítették a koszovói szerb parlamentet

Elfogadhatatlannak nevezték a nemrég alakult koszovói állam vezetői azt, hogy a koszovói szerbek létrehozták saját parlamentjüket. A lépésnek nincs és nem is lesz semmiféle jogi következménye, hangoztatta az újonnan alakult állam vezetősége.

Z. H.

Szombaton a koszovói szerbek a kettéosztott Koszovszka Mitrovicában létrehozták képviseleti testületüket. Az időzítés sem véletlen: Szent Vid (Szent Vitus) napja, az 1389. évi koszovói (rigómezei) csata évfordulóján hozták létre a testületet. Fatmir Sejdiu koszovói elnök szerint a szerb szkupstina megalakítása a helyzet destabilizálásához vezethet. Ennek elkerülése érdekében felszólította a polgárokat, ne reagáljanak a szerbek lépésére. Az egykori szerb tartomány február 17-én kiáltotta ki önállóságát. „Koszovó Szerbiáé” – kiabálták a megemlékezők a rigómezei emlékműnél. Ezer szerb tartott demonstrációt, s vagy száz KFOR-katona vigyázott rájuk páncélos járművekkel, mesterlövészekkel. Még orosz zarándokok is érkeztek Szentpétervárról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva