Hírek

2008.06.23. 19:30

Szepessy Zsolt: népszavazást!

Magánemberként kezdeményez ügydöntő népszavazást Monok polgármestere a szociális törvény módosításáról. Lapunk megtudta: Szepessy Zsolt kedden juttatja el kérdéseit az Országos Választási Irodához.

Fábos Erika

Monokon a képviselő-testület rendelete szerint csak közmunkáért adnak szociális segélyt. Szándékuk az igazságtalannak tartott rendszer átalakítása volt. Most ezt folytatja Szepessy Zsolt, a zempléni település független polgármestere. Népszavazást kezdeményez döntésükről, amely "mellesleg" törvénytelen, a szociális törvénybe ütközik. Lapunk megkérdezte a polgármestert.

– Szerintem a választott vezetőnek feladata, hogy a jogos választói igényeket támogassa – mondta Szepessy Zsolt. – Ez az ügy ilyen. Szükség és igény is van arra, hogy a szociális törvény megváltozzon. Az, hogy népszavazást kezdeményeztem, jelzés a politika döntéshozóinak. Vegyenek komolyan, mert ha kell, ezt az utat én végig fogom járni. Annak örülnék tehát, ha népszavazásra szükség sem lenne, felhajtás és kiadások nélkül sikerülne elérnünk, hogy a parlament változtassa meg a szabályozást.

A polgármester kérdésünkre elmondta: egyik politikai oldalról sem próbálták meg meggyőzni, hogy adja fel a küzdelmet, és arról sem, hogy legyen kitartó. Amióta az ügy kipattant, csak támogatást tapasztal és úgy látja, a kormány is a megoldáson gondolkozik. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint a települések rendeleteikben tudatosan sértenek törvényt. Felmerül a közvetett diszkrimináció lehetősége is, ami szerinte komoly társadalmi feszültségekhez is vezethet. Az országgyűlési biztos úgy nyilatkozott, a helyzet odáig is fajulhat, mint Csehországban, ahol éhséglázadások törtek ki. – Fontos lenne, hogy ne legyen felesleges feszültségkeltés – mondta Szepessy. – Nem az a célunk, hogy tömegektől vegyünk el pénzt, vagy bárki ellátás nélkül maradjon. De a munkának legyen becsülete, és ne érje meg segélyen otthon lenni. Emiatt biztosan nem lesznek éhséglázadások.

Az, hogy az országos népszavazási kérdés pontosan hogy szól, egyelőre titok. Szepessy csak akkor árulja el, ha az Országos Választási Bizottság (OVB) már befogadta a fogalmazványt. Kedden küldi el az OVB-hez a kérdéseket. Ha összegyűlik a szükséges 200 ezer aláírás és eredményes lesz a referendum, az kötelező lesz az Országgyűlésre.

Ha a kezdeményezés a szociális törvény módosítását érinti, akkor valószínűleg nem lesz alkotmányos akadálya - mondta érdeklődésünkre Kolláth György. Az alkotmányjogász szerint a polgármester nyilvánvalóan a törvénymódosítást próbálja elérni, ami az ő számára erkölcsi győzelem, "a törvényhozóknak pedig nagy blama". Lövétei István alkotmányjogász úgy vélte, minden olyan népszavazási ötlet, amely köztevékenységekre vonatkozik, valamiképp érinti a költségvetést. A szakember szerint a kérdés megfogalmazásánál ügyelni kell arra, hogy ne legyen diszkriminatív, és ne sértse senki szociális érzékenységét.

Korózs Lajos: tudathasadás

Tudathasadásos állapotnak és nonszensznek tartja a szociális államtitkár a polgármester kezdeményezését. Most akkor arról is szavazzunk, kapjon-e segélyt egy kétdiplomás mérnök, ha az ország egyik elmaradott régiójában elveszítette a munkáját? Meg arról is, adjunk-e szociális támogatást a romáknak? És a sort folytathatnám, mondjuk a halálbüntetéssel... - válaszolt megkeresésünkre Korózs Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva