Hírek

2008.06.13. 17:05

Színesfém-tolvajok alkonya

Évente 10 milliárd forintos kárt okoznak a színesfém tolvajok. A környezetvédelmi minisztérium zéró toleranciát hirdetett, a Zöld Kommandó pedig két hónap alatt 2,68 millió forint bírságot szabott ki, 47 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt.

Boda Veronika

[caption id="" align="aligncenter" width="460"] Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a fémhulladék összetételét vizsgálja az öltönyös látogatáson - fotó: Kallus György
[/caption]Egyre kevesebben jelentkeznek a MÉH-telepeken lopott fémekkel” – mondta lapunk kérdésére Kaszács Róbert. A csepeli fémhulladék átvevő hozzátette, ha látják, hogy lopott az „áru”, a legtöbb telep már át sem veszi. Tehát a tolvajoknak nem éri meg „dolgozni” a begyűjtéssel. Ennek ellenére mégis láttunk feldarabolt vasúti síneket a helyi gyűjtőkonténerben. Ez bontásból származik, nem lopott holmi, szabadkozott a telep alkalmazottja. Évente mintegy 10 milliárdos kárt okoznak a fémtolvajok – ezt már a csepeli fémfeldolgozó üzembe kihelyezett pénteki "öltönyös" kormányszóvivői tájékoztatón mondta Budai Bernadett szóvivő.

A paletta széles. A vasúti síneken kívül KRESZ-táblák, felsővezetékek, csatornafedelek stb. mind áldozatául eshetnek a tolvajoknak. A hatóságoknak ebből lett elegük, és végre „zéró toleranciát” hirdetve létrehozták a Zöld Kommandót, amely az illegális színesfém kereskedelem ellen veszi fel a harcot. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a telepen, kiszolgált hűtők és használt sörösdoboz kupacok között elmondta, az akciósorozat során a zöldhatóságok két hónap alatt csaknem háromszáz helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. „Az ellenőrzések több mint fele járt hatósági intézkedéssel vagy büntető eljárással” – tette hozzá.

Májustól összesen 2,68 millió forint bírságot szabtak ki, 47 tonna hulladék szabálytalan lerakása miatt. Az engedély nélkül kezelt hulladék mennyisége 20 esetben meghaladta a száz tonnát, csaknem 30 esetben pedig a tíz tonnát – mondta a miniszter. Szónok Enikő, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség Zöld Kommandó akciócsoportjának vezetője hozzátette, az akciósorozat célja, hogy feltárja a szabálytalan és környezetkárosító színesfém-hulladék begyűjtést, és gátat vessen a

A valódi érték töredékét adják a fémért

Vashulladék: 74-77 forint/kg

Lemez (0-4 mm): 53 forint/kg

Karosszéria: 42 forint/kg

Nagyméretű háztartási gépek: 32 forint/kg

Alumínium nyúzott kábel: 420 forint/kg

Réz nyúzott kábel: 1100 forint/kg

Rézhulladék: 980 forint/kg

Kábel ólom: 200 forint/kg

Akkumulátor: 60 Forint/kg

színesfém-lopásoknak is. „Az első ellenőrzés-sorozatban a hulladékkezelő-feldolgozó telepeket vizsgáltuk, hiszen minden illegálisan beszerzett fémhulladék hozzájuk jut el” – mondta. Az ellenőrök egy-egy helyszíni szemle alkalmával megvizsgálják a zajszintet és a föld szennyezettségét is, valamint a hulladék eredetét is. „Így bukhatnak le a legkönnyebben a tolvajok” – tette hozzá. 

A lakossági átvétel során a fémet leadóknak igazolniuk kell magukat, felírják a személyi igazolvány számukat is, a neveket tartalmazó listákat pedig a feldolgozóknak meg kell őrizniük. „Ezeket a listákat a hatóság bekérte, a visszatérő "begyűjtő vállalkozókat" pedig a második, szeptemberi ellenőrzési szakaszban meg fogja vizsgálni” – hangsúlyozta az akciócsoport vezetője.

Vécsey honvédtábornok szobra is áldozatul esett

Nehezen elképzelhető, hogy történelmi múltunk iránti tiszteletből tulajdonították el péntekre virradóra Vécsey Károly 48-as honvédtábornok 120 kilós bronzmellszobrát Nyíregyházáról. Az aradi vértanú szobra a róla elnevezett iskola előtt állt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, úgy tűnik, keresettek a hősök szobrai: Nagykállón hétfőn II. Rákóczi Ferenc bronzötvözetből készült mellszobrát lopták el. Februárban Kisvárdán egy áramátalakító réz alkatrészeit vitték el a színesfémtolvajok. A helyreállítás költsége mintegy hárommillió forint, míg az alkatrészek eladásából a tolvajok csak néhány ezer forinthoz juthattak. Márciusban a keceli temető kápolnájának tetejéről szedték le a rezet. Júniusban a budapesti HÉV felsővezetékeit dézsmálták meg. A közlekedési vállalat kábellopásból származó kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot.

Lemez (0-4 mm): 53 forint/kg

Karosszéria: 42 forint/kg

Nagyméretű háztartási gépek: 32 forint/kg

Alumínium nyúzott kábel: 420 forint/kg

Réz nyúzott kábel: 1100 forint/kg

Rézhulladék: 980 forint/kg

Kábel ólom: 200 forint/kg

Akkumulátor: 60 Forint/kg Vécsey honvédtábornok szobra is áldozatul esett Nehezen elképzelhető, hogy történelmi múltunk iránti tiszteletből tulajdonították el péntekre virradóra Vécsey Károly 48-as honvédtábornok 120 kilós bronzmellszobrát Nyíregyházáról. Az aradi vértanú szobra a róla elnevezett iskola előtt állt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, úgy tűnik, keresettek a hősök szobrai: Nagykállón hétfőn II. Rákóczi Ferenc bronzötvözetből készült mellszobrát lopták el. Februárban Kisvárdán egy áramátalakító réz alkatrészeit vitték el a színesfémtolvajok. A helyreállítás költsége mintegy hárommillió forint, míg az alkatrészek eladásából a tolvajok csak néhány ezer forinthoz juthattak. Márciusban a keceli temető kápolnájának tetejéről szedték le a rezet. Júniusban a budapesti HÉV felsővezetékeit dézsmálták meg. A közlekedési vállalat kábellopásból származó kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a fémhulladék összetételét vizsgálja az öltönyös látogatáson - fotó: Kallus György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva