Hírek

2008.06.16. 14:18

Szociális kerekasztal összehívását kezdeményezik Borsodban

Szociális kerekasztal összehívását szorgalmazza a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a társadalmi, szociális feszültségek kezelésére, enyhítésére - jelentette be Ódor Ferenc (Fidesz) a megyei közgyűlés elnöke hétfőn Miskolcon.

MTI

A helyi önkormányzatok és a szociális szakma képviselőit, háttérszervezeteit invitálják közös gondolkodásra, egyeztetésre, közös álláspont kialakítására - mondta sajtótájékoztatóján Ódor Ferenc. Közlése szerint a szociális kerekasztal résztvevői az ellátórendszer jobbítására kidolgozhatnak egy olyan, pártpolitikai szempontból semleges tervezetet, amely ősszel a parlament elé kerülhet.

Ódor Ferenc emlékeztetett arra, hogy a monoki önkormányzat kezdeményezését -, amely szerint a segélyek, szociális támogatások juttatását feltételhez kötik - több más település is átvette, a Szerencsi Többcélú Kistérségi Társulás tizennyolc településének polgármestere pedig a családtámogatási rendszer átgondolását szorgalmazza az Országgyűlésnél, a kormánynál. A közgyűlés elnöke elmondta azt is: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint százötven település hátrányos helyzetű, a rendszeres szociális ellátásban részesülő kétszázezer ember kétharmada ilyen kistelepülésen él.

Tény, hogy országosan az elmúlt évben csaknem harmadával nőtt a segélyezettek száma, "eddig a segélyezés kapott elsőbbséget a munka támogatása helyett" - közölte Ódor Ferenc, hozzátéve: felelős társadalmi és nem pártpolitikai döntést kell hozni, erre garanciát jelenthet egy szociális kerekasztal összehívása. A politikus kitért arra: azért lát szükségesnek egy ilyen eszmecserét, mert mind a monokiak, mind pedig a szerencsi kistérség településeinek kezdeményezéséről egymásnak gyökeresen ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot. Azt remélik, hogy egyezségre jutva olyan rendszert sikerül kiépíteni, amely hatékonyabban oldja meg a helyzetet a jelenleginél, a mostani rendszer ugyanis nem a munkára ösztönöz - mondta a borsodi közgyűlés elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva