Hírek

2008.06.26. 17:10

Tilos lesz szemétbe dobni a használt akkumulátorokat

Az idén szeptembertől tilos lesz a rendkívül súlyos környezeti veszélyt jelentő ipari és gépjármű-akkumulátorokat hulladéklerakókba tenni vagy elégetni – jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

N. M.

A gyártóknak a jelenleginél magasabb arányban lesz kötelező visszagyűjteni a használt elemeket és akkumulátorokat, és az így visszagyűjtött hulladékot kötelesek lesznek teljes mértékben újrafeldolgozni. Az uniós jogszabályok hazai átültetésének eredményeképpen az idén szeptembertől emellett tilos a 0,0005 tömegszázalékot meghaladó higanyt, valamint a 0,002 tömegszázalékot meghaladó kadmiumot tartalmazó hordozható elem, illetve akkumulátor forgalomba hozatala. Amellett, hogy jövő júliustól minden kereskedő köteles lesz ingyenesen visszavenni a használt elemeket és akkumulátorokat, és ehhez gyűjtőedényeket a gyártónak kell biztosítania. Jövő nyártól a gyártónak a jelenlegi 18 százalékosnál magasabb arányú begyűjtési kötelezettsége lesz. Az új szabályozás 2016-ra már 45 százalékos begyűjtési arányt ír elő. „A fogyasztókhoz egyre közelebb található és megnövekedett számú visszagyűjtési pont jobban ösztönzi majd az embereket is a hulladékok visszavitelére” – hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter.

Az új szabályozás a gyártónak címkézési és tájékoztatási kötelezettséget is előír: az elemen és akkumulátoron fel kell tüntetni a felhasznált anyagok környezetre és emberi egészségre gyakorolt lehetséges hatásait, valamint az elkülönített gyűjtésre utaló áthúzott, kerekes hulladékgyűjtő ábrát. Emellett a gyártóknak kötelező lesz tájékoztatni a fogyasztókat a visszavételi, begyűjtési és újrafeldolgozási rendszerekről, valamint a kereskedő ingyenes átvételi kötelezettségéről is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva