Hírek

2008.06.23. 17:17

Tiltakoznak az ujjlenyomat vétel miatt a követségek és a légitársaságok

„Vonja vissza tervét az amerikai kormány, hogy 2009 augusztusától minden, az Egyesült Államokat elhagyó utastól digitális ujjlenyomatot kell venniük a légitársaságoknak” – követelte tegnap a Nemzetközi Légiközlekedési Társaság (IATA) és 34 ország washingtoni nagykövetsége.

BAMA

Az amerikai belbiztonsági minisztérium áprilisban jelentette be, hogy nemcsak az Egyesült Államokba érkező, hanem az onnan kiutazó külföldi légi utasoktól is ujjlenyomatot fognak venni. A légitársaságoknak 24 órán belül át kell majd adniuk az utasok biometrikus adatait a kormánynak. A légitársaságok már akkor költségesnek és terhesnek tartották a biztonsági intézkedést, a napokban pedig levélben fejezték ki aggodalmukat. Az IATA szerint az új kiléptető rendszer működtetése tíz év alatt 12,3 milliárd dollárjába kerülne a légiközlekedési vállalatoknak az IATA szerint. „A határvédelem kormányfeladat, amelynek kihelyezése a légitársaságokhoz jogtalan és eredménytelen lenne” – hangoztatta Giovanni Bisignani, a társaság vezérigazgatója a The Washington Postnak.

A washingtoni külképviseletek, köztük az uniós nagykövetségek is jelezték, hogy az amerikai kabinet és nem a magánvállalatok feladata a bevándorlási és határvédelmi törvények betartatása. Clive Wright, a brit nagykövetség szerint súlyos aggodalmakról van szó, további egyeztetésekre van szükség. A magyar nagykövetség nem írt alá az ügyben semmilyen levelet.

Az Egyesült Államok a 2001-es szeptember 11-én történt merényletek után hozta létre a US-VISIT programot, amelynek célja az Amerikába be- és kilépők adatainak rögzítése a bűnözők, a lehetséges terroristák és a lejárt vízummal az országban maradók kiszűrésére. 2004 óta csaknem 100 millió belépő utas ujjlenyomatát és digitális fotóját gyűjtötték össze, a kilépő utasok adatait rögzítő rendszer viszont még nem épült ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva