Hírek

2008.06.24. 06:06

Tiniből tananyag lett

Bródy János elégedetlen az István, a király című rockopera filmváltozatával, ezért örül, hogy a 2008-as változatból is tévéfilm készül.

Dián Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Bródy szerint bármilyen népszerű is az István, a király, mégsem ebből kellene megtanulni a honfoglaláskori történelmet
[/caption] – Milyen érzésekkel nézte a 2008-as István, a király premierjét?
– Kellemes élmény volt. Szikora János jó érzékkel nyúlt a darabhoz, s a mű eredeti értékeit megtartva tudott új értelmezést adni. Előadás közben az jutott eszembe, mennyire más igazságokhoz jutunk el, ha az érzelmeinkre vagy ha a racionalitás hangjára hallgatva döntünk. Ezt igazolja a darab fő üzenete, vagyis a nemzeti önrendelkezés vágya és az Európához történő csatlakozás eszméi között feszülő konfliktus is. Úgy látszik, ez a dilemma már az államalapítás ideje óta itt van közöttünk.

– Mi az oka, hogy a darabból mindig kihallható valamilyen aktualitás?
– Eléggé általános a mondanivalója. Cselekményét egy kis fantáziával a jelenlegi viszonyokra is meg lehetne feleltetni. Éppen ezért nem ebből kellene megismerni a honfoglaláskori történelmet. Koppányt például mi emeltük ki a múlt ködéből, egyes szereplők pedig nem is léteztek. Ahányszor előadták ezt a művet, annyiféle értelmezést kapott. S mivel elég sokszor feldolgozták, kis iróniával azt szoktam mondani, hogy az István, a király az a színpadi mű, amelyet Magyarország lakosságának nagy része nem csak látott, hanem már szerepelt is benne.

– A mostani premierből is készül film? Ön többször mondta, hogy nem elégedett az eredeti változat feldolgozásával.
– Valóban, annak a filmnek a színvonala nem volt méltó a darabhoz. Most azonban úgy tudom, készült egy tévéfilm, amelyet augusztus 20-án mutat be az MTV. Biztos vagyok benne, hogy kitűnő produkciót láthatunk majd.

Bródy János

Született: 1946. április 5-én Budapesten.

Iskolái: BME Villamosmérnöki Kar (1964-69).

Pályája: Illés Együttes, Fonográf. Állandó szerzője Koncz Zsuzsának és Halász Judit gyereklemezeinek. Az Artisjus Egyesület elnöke.

Elismerései: Liszt-, Huszka Jenő-, Fényes Szabolcs-díj, Kossuth-díj, köztársasági érdemrend középkeresztje.

– Az ön munkásságát a Szegedi Tudományegyetemen rocktörténelem tantárgyában oktatják.
– Ezt most hadd ne kezdjem elemezni! Annak viszont örülök, hogy a rockzene, mint a 20. század második felének legjelentősebb kulturális tényezője, nemzeti örökségünkké vált.

– Most épp min dolgozik?
– Koncz Zsuzsa új lemezének összeállításában segédkezem. Egy saját dalgyűjteményre is készülök már egy ideje, de az még eléggé kezdetleges stádiumban van.

Iskolái: BME Villamosmérnöki Kar (1964-69).

Pályája: Illés Együttes, Fonográf. Állandó szerzője Koncz Zsuzsának és Halász Judit gyereklemezeinek. Az Artisjus Egyesület elnöke.

Elismerései: Liszt-, Huszka Jenő-, Fényes Szabolcs-díj, Kossuth-díj, köztársasági érdemrend középkeresztje. Bródy szerint bármilyen népszerű is az István, a király, mégsem ebből kellene megtanulni a honfoglaláskori történelmet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva