Hírek

2008.06.25. 17:07

Új elnököt választott a Rektori Konferencia

Rudas Imrét választotta elnökévé a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdai tisztújító ülésén Pécsett.

Boda V.

A Budapesti Műszaki Főiskola rektora júliustól egy évre veszi át a távozó elnök, Molnár Károly tudománypolitikáért felelős miniszter posztját. Társelnök Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora lett. Rudas Imre kérdésünkre elmondta, a magyar felsőoktatás jól működő rendszer, mégis „finomhangolásra” van szüksége. „Az új felvételi rendszer csökkentette a felsőoktatásba jelentkezők számát, és erősítette a versenyt a budapesti és a vidéki intézmények között” – tette hozzá.

Az elnök elmondta, az 56 ezer államilag finanszírozott helyből 12 500 a felsőfokú szakképzéseké. Ennél a számnál azonban jóval kevesebben jelentkeznek ilyen irányú képzésre. „Gond, hogy a fennmaradó helyeket nem lehet az alapképzésbe átcsoportosítani, ott pedig lenne rá igény”. A kétszintű érettségiről szólva a MRK elnöke azt mondta, mellette szól, hogy idén ez érettségizők fele választotta az emelt szintet, legalább egy tárgyból. „Ennek ellenére nem szabad az emelt szintű vizsgát kötelezővé tenni, és ahhoz kötni a felvételt” – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva