Hírek

2008.06.24. 18:46

Új kormányprogram készül

Új koalícó egyelőre nem lesz, de abban megegyezett az SZDSZ és az MSZP, hogy a nyarat tárgyalással töltik.

BAMA

Cselekvési programot kért az SZDSZ elnöke Gyurcsány Ferenctől. Fodor Gábor a két politikus keddi találkozója utáni sajtótájékoztatón azt mondta, a nyáron ennek a kormány által javasolt programnak a részleteiről tárgyalnak, de a liberálisok csak a program véglegesítése után döntenek arról, támogatják-e azt. Gyurcsány a sajtótájékoztatón arról beszélt, a tárgyalások a nyár folyamán két lépcsőben folynak: először a politikai stratégia fő irányait beszélik meg, majd a nyár végéhez közeledve a konkrét törvényhozási kezdeményezésekről tárgyalnak.

A két politikus egyetértett abban, hogy a tárgyalásoknak és a programnak mindenekelőtt az adó- és járulékrendszer átalakításáról, a versenyképesség fokozásáról, a munkavégzés ösztönzéséről, a fejlesztéspolitikáról és a közélet tisztaságáról kell szólni. Fodor szerint csak akkor kerülhet szóba a szakértői kormány, illetve az előrehozott választás kérdése, ha pártja nem támogatná a kabinet cselekvési programját. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is: az SZDSZ felelős ellenzéki párt akar lenni. Némileg erre rímelve Gyurcsány a sajtótájékoztató végén még megjegyezte, a megbeszélésen a koalíció újrakötése vagy annak szándéka nem került szóba. [caption id="" align="aligncenter" width="470"] Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc a keddi találkozó után. Nyáron még két lépcsőben tárgyalnak tovább. Fotó: Kallus György
[/caption]

Gyurcsány és Fodor tárgyalására mindkét párt részéről többen elkísérték a politikusokat. Az MSZP-sek közül ott volt Juhász Ferenc és Szekeres Imre elnökhelyettes, honvédelmi miniszter, Kiss Péter alelnök, kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Ficsor Ádám, a kormányfő kabinetfőnöke. Az SZDSZ-től Fodor mellett Kóka János frakcióvezető, korábbi pártelnök, Demszky Gábor főpolgármester, valamint Béki Gabriella, Gulyás József és Gusztos Péter ügyvivő volt jelen.

Fodor Gábor mézeshetei

A tárgyalásokkal Fodor Gábor kihozhatja az SZDSZ-t az MSZP árnyékából, ezek a hetek most a liberális pártelnök "mézeshetei" – értékelte Gyurcsány Ferenc és Fodor Gábor találkozóját Kiszelly Zoltán politológus. A szakember lapunk kérdésére elmondta: a találkozóval mind a két politikus időt nyert, mert Gyurcsány bebizonyíthatja, hogy a kisebbségi kormány hosszabb távon is működőképes, ráadásul ezzel stabilizálhatja párton belüli helyzetét is, míg Fodor kissé felhozhatja az SZDSZ támogatottságát. A találkozó ténye és eredménye megnyugtatja a piacokat, kiszámíthatóságot vetít előre - mondta Kiszelly.

A politológus szerint Fodor Gábor politikájához közeledhetnek az SZDSZ „nagy öregjei" a politológus szerint. Kiszelly elmondta: azzal, hogy Demszky Gábor felvetette, Fodornak kellene átvenni az SZDSZ-frakció vezetését, és Kóka Jánosnak távoznia kell onnan, elképzelhető, hogy Demszky mellett az olyan régi vezető SZDSZ-esek, mint Magyar Bálint és Horn Gábor is Fodor mellett sorakoznak fel. Az sem kizárt, hogy nyilatkozatával Demszky Kókának üzent: ne közelítsen a budapesti SZDSZ-es pozíciókhoz, ha esetleg lennének ilyen tervei - mondta Kiszelly.

A politológus szerint Fodor Gábor politikájához közeledhetnek az SZDSZ „nagy öregjei" a politológus szerint. Kiszelly elmondta: azzal, hogy Demszky Gábor felvetette, Fodornak kellene átvenni az SZDSZ-frakció vezetését, és Kóka Jánosnak távoznia kell onnan, elképzelhető, hogy Demszky mellett az olyan régi vezető SZDSZ-esek, mint Magyar Bálint és Horn Gábor is Fodor mellett sorakoznak fel. Az sem kizárt, hogy nyilatkozatával Demszky Kókának üzent: ne közelítsen a budapesti SZDSZ-es pozíciókhoz, ha esetleg lennének ilyen tervei - mondta Kiszelly. Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc a keddi találkozó után. Nyáron még két lépcsőben tárgyalnak tovább. Fotó: Kallus György Fodor Gábor és Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva