Hírek

2008.06.27. 18:13

Újabb csomag a kormánytól

Hárompontos segélyezési csomagot készít a kormány. Az intézkedések célja a munkára ösztönzés.

Europress

[caption id="" align="aligncenter" width="465"] Gyurcsány Ferenc most hárompontos segélyezési csomagot jelentett be
[/caption]Ismét Dobogókőn tanácskozott a kormány, a megbeszélés témája a segélyezési rendszer volt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ülés után elmondta: hárompontos segélyezési csomagot készítenek az állástalanok segítésére. Az első javaslat szerint arra kell ösztönözni az önkormányzatokat, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák, míg a második javaslat szerint a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt. A harmadik pont szerint távolítani kell a minimálbér és a segély legmagasabb összegét egymástól.

A családtámogatásban az alanyi jogot nem kérdőjelezik meg a javaslatok, de érdemes átgondolni, hogy a támogatások mekkora része adható természetben - tette hozzá Gyurcsány. Az ellenzék szerint azonban a kormány nem ad választ például azokra a kérdésekre, amelyek a gyest és a gyedet érintik. Közben tovább folyik a vita a szociális segélyek feltételekhez kötött folyósításáról. Mint az ismert, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok község képviselő-testülete májusban úgy döntött, szigorítja a segélyek folyósítását, és azt munkavégzéshez köti. A regionális közigazgatási hivatal megállapítása szerint törvénysértő a monoki önkormányzat rendelete. Hasonlóan vélekedett Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is.

Kolláth György alkotmányjogász ezzel kapcsolatban lapunk kérdésére elmondta: a hivatal és az ombudsman véleménye egy, a sok közül. "A közigazgatási hivatal nem határozatot hoz, hanem véleményt mond. Az önkormányzat rendeletéhez nem nyúlhat hozzá, és nem szankcionálhatja a helyhatóságot, legfeljebb utólagos normakontrollt kérhet az Alkotmánybíróságtól" - mondta Kolláth György. A szakember szerint a monoki rendelet mellett legalább annyi érv szól, mint ellene. "Az lehet alkotmánysértő, ha a munkavégzést munkabér nélkül írja elő" - tette hozzá az alkotmányjogász.

A szocialista politikusok között van, aki úgy vélekedik, helyes a monoki példa. Hiller István oktatási és kulturális miniszter, az MSZP alelnöke szerint jó a monoki kezdeményezés, mert például a nemrégiben elfogadott esélyegyenlőségi törvény is feltételekhez köti az óvodáztatási segélyt. Hiller István emlékeztetett arra, hogy a jogszabály úgy rendelkezik: csak akkor kaphat segélyt a rászoruló család, ha a gyerek az óvodai foglalkozások 75 százalékában részt vesz.

Ezt írja a törvény

1. A szociális törvény rendelkezése szerint a rendszeres szociális segély a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező, hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek részére nyújtott támogatás. Az önkormányzat ezt olyan személynek adhatja, aki egészségkárosodott, vagy nem foglalkoztatott, feltéve, hogy megélhetése más módon nem biztosított.

2. A törvény azt is írja, hogy az önkormányzat a nem foglalkoztatott személyek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében foglalkoztatást szervez. "A foglalkoztatási kötelezettség közmunka, közhasznú munka vagy közcélú munka biztosításával teljesíthető" – írja a jogszabály.

3. A törvény azt is meghatározza, hogy az önkormányzat évente felülvizsgálja a rendszeres szociális segélyre való jogosultságot.

Europress Ezt írja a törvény 1. A szociális törvény rendelkezése szerint a rendszeres szociális segély a megélhetést biztosító jövedelemmel nem rendelkező, hátrányos munkaerő-piaci helyzetű aktív korú személyek részére nyújtott támogatás. Az önkormányzat ezt olyan személynek adhatja, aki egészségkárosodott, vagy nem foglalkoztatott, feltéve, hogy megélhetése más módon nem biztosított.

2. A törvény azt is írja, hogy az önkormányzat a nem foglalkoztatott személyek munkaerő-piaci helyzetének javítása érdekében foglalkoztatást szervez. "A foglalkoztatási kötelezettség közmunka, közhasznú munka vagy közcélú munka biztosításával teljesíthető" – írja a jogszabály.

3. A törvény azt is meghatározza, hogy az önkormányzat évente felülvizsgálja a rendszeres szociális segélyre való jogosultságot. Gyurcsány Ferenc most hárompontos segélyezési csomagot jelentett be Gyurcsány Ferenc -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva