Hírek

2008.06.27. 12:41

Uszadékfa okozott gondokat a Gyöngyösön

Nagy mennyiségű uszadékfa torlódott fel Kőszegnél a Gyöngyösön, a volt nemezgyár zsilipjénél. A helyi és a szombathelyi tűzoltók, valamint a vízügyi igazgatóság szakemberei órákon át dolgoztak a torlasz megszüntetésén – közölte az MTI-vel Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetője.

MTI

„A Gyöngyös reggel nyolc órakor tetőzött, nem túlságosan magas, 365 centiméteres vízállással. Emiatt még nem kellett volna beavatkozni, de a leeresztett zsilipnél 80-100 köbméternyi uszadékfa torlódott fel, amelyet a tűzoltóság szakembereinek segítségével  távolítanak el” – mondta Gaál Róbert. Hozzátette: a Gyöngyös további szakaszain nem okozhat gondot a magasabb vízálláskor természetes módon felszaporodó uszadék, ugyanis ha a vízfolyáson lévő duzzasztók és kisebb erőművek zsilipjeit időben felhúzzák a tulajdonosok, az uszadékot pedig kiszedik a vízből, az zavartalanul le tud folyni.

Gaál Róbert elmondta azt is: a volt kőszegi posztógyár zsilipjének kezelése nem a vízügyi igazgatóság, hanem a mindenkori tulajdonos feladata lenne. Hasonló esetek máskor is előfordultak, éppen ezért hivatalból kezdeményezik a zsilip műszaki állapotának, illetve annak megvizsgálását, hogy a tulajdonos fel van-e készülve az üzemeltetésre. A vízkár-elhárítási osztályvezető közölte azt is: az elmúlt éjszaka lehullott nagyobb mennyiségű csapadék áradást okozott a Répcén is, melynek tetőzését először a kora délutáni órákban Répcevisnél várják. Tájékoztatása szerint értesítették a közútkezelőt, mert az elöntés veszélye miatt esetleg szükségessé válhat néhány alsóbbrendű közút ideiglenes lezárása. Ilyen útszakaszok lehetnek a Bük–Acsád, Gór–Bő és Nagygeresd–Vasegerszeg közötti összekötő utak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva