Hírek

2008.06.19. 16:00

Veszélyben a dolgozók

Kilencből tíz munkaadó nem figyel eléggé dolgozói biztonságára. A lehetséges veszélyek elemzésével pedig a balesetek számát jelentősen lehetne csökkenteni. Uniós kampány indul ezért.

Németh Márk

Még mindeig nem fordítanak elég figyelmet a magyarországi vállalatok arra, hogy biztonságos munkakörülményeket biztosítsanak dolgozóiknak. Legalábbis ezt mutatják az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) legfrissebb ellenőrzései. A vizsgált 6094 munkáltatónak közel a 90 százalékánál találtak valamilyen munkavédelemmel kapcsolatos szabálytalanságot az ellenőrök. Az ellenőrzött 109 ezer dolgozóból pedig majdnem 70 ezer dolgozott kifogásolható körülmények között.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Kilencből tíz munkaadó nem figyel eléggé dolgozói biztonságára.
[/caption]

Megdöbbentő eredményeket hozott a tavasszal végzett „Kikelet hadművelet” is: itt a munkáltatók 82 százalékánál állapítottak meg munkaügyi hiányosságot. S hogy nem törődnek a vállalatok eléggé a megelőzéssel, jól mutatja, hogy körülbelül 14 százalékuk nem végezte el az úgynevezett kockázatértékelést (a munkahelyi veszélyekből fakadó egészségi és biztonsági kockázatok rendszeres értékelését), annak ellenére, hogy 2002 óta ez kötelező hazánkban. Ráadásul ahol el is végezték a felmérést, ott is az esetek 37 százalékában csak hiányosan tették ezt meg, azaz nem tárták fel teljes körűen a veszélyforrásokat.

„Sajnos a túlélésért küzdő kisebb cégek a munkavédelemre és a kockázatértékelésre olyan költségként tekintenek, amit meg lehet spórolni” – tárta fel lapunknak a főm okot Kling Péter munkavédelmi szakértő. Elmondása szerint nagy gond az is, hogy számos, a közvélekedés által veszélytelennek tartott – például irodai vagy kereskedelmi – tevékenységgel foglalkozó cég azt hiszi, hogy a munkavédelmi előírások rájuk nem vonatkoznak. Pedig természetesen nekik is be kell tartaniuk ezeket – figyelmeztetett a szakértő.

A kockázatértékelés fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai Munkavédelmi Ügynökség (OSHA) napokban indított uniós kampánya is. A „Jó Önnek, jó a vállalkozásának” címet viselő, két éven át tartó tájékoztató akció fő üzenete, hogy megfelelő kockázatkezeléssel jelentősen csökkenthető a munkahelyi balesetek és megbetegedések száma, ami a munkáltatónak anyagi érdeke is egyben. A baleset ugyanis nemcsak munkaidő-kiesést jelent, hanem számos közvetett és közvetlen költséget is okoz a dolgozónak fizetett kártérítés mellett.

„Az EU-ban évente több millió dolgozót érint olyan baleset, amely legalább háromnapos otthonlétre kényszeríti, hatalmas költségeket róva ezzel a gazdaságra. Az unió célja az akcióval, hogy 2012-re negyedével csökkenjen a közösségben a munkahelyi balesetek száma” – mondta Vladimir Spidla, az OSHA foglalkoztatásért felelős biztosa. Hogy van mit tenni, jelzi, hogy becslések szerint három és fél percenként meghal valaki munkahelyi baleset vagy munkahelyen elszenvedett egészségkárosodás miatt az EU-ban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva