Hírek

2008.06.24. 15:34

Vízummentesség: július végére meglehet a megállapodás

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják – mondta April Foley, az Egyesült Államok budapesti nagykövete kedden az MTI kérdésére.

BAMA

A bűnügyi adatok cseréjéről szóló megállapodásról még nem kezdődtek meg a tárgyalások, ennek ellenére július végéig aláírhatják a kétoldalú szerződést. Így akár szeptemberben szavazhat az Országgyűlés a megállapodásról, amelyet a köztársasági elnök már októberben jóváhagyhat – mondta sajtóértekezletén April Foley. Októberben derül ki az is, hogy tíz százalék alatt lesz-e az elutasított vízumkérelmek aránya, amely szintén szükséges a vízummentesség elnyeréséhez. Az eddigi adatok biztatóak, Magyarország valószínűleg megfelel majd ennek az elvárásnak – tette hozzá a nagykövet.

April Foley az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy egyszerre nem tud majd az összes új tagállam csatlakozni az amerikai vízummentességi programhoz. Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában ugyanis például jóval magasabb a visszautasított vízumkérelmek aránya a megengedettnél – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva