Hírek

2008.07.21. 12:09

A brazil partokig sodródnak a pingvinek

Több száz fiatal pingvin testét találták meg Rio de Janeiro partjainál. A tetemeket az Antarktisz és Patagónia jeges partjaitól vitte a trópusi vidékre az ár.

BAMA

A négyszáznál is több fiatal egyedet az utóbbi két hónapban találtak meg Rio de Janeiro közelében. Az, hogy az erős óceáni áramlatok a Magellán-szorosból holt és élő pingvineket sodornak partra nem újkeletű, ám idén sokkal több tetem került a partokra, mint az eddigi években bármikor. A környezetvédők és az állatmentők több lehetséges okot vázoltak fel. Thiago Muniz állatorvos szerint a túlzott halászat miatt a pingvinek kénytelenek beljebb úszni a nyílt vízre, hogy élelmet találjanak maguknak, emiatt sokkal jobban ki vannak szolgáltatva az erős óceáni áramlatoknak.

Az brazíliai állam legnagyobb állatkertje már több mint száz egyedet fogadott be idén kezelésre, számos közülük olajjal borítva érkezett. Brazília olajának egyik legnagyobb szállítója, a Campos olajmező ugyanis éppen arrafelé fekszik. A jelek szerint a pingvinek nem szenvednek egyéb szennyezőanyagok hatásaitól, ám a szakemberek elmondták, a már halott állatokat nem vitték be vizsgálatra. Mások szerint éppen a szennyezés okolható a halálokért. A medence olajától eltekintve, a szennyezés gyengíti az állatok immunrendszerét, sérülékennyé teszi őket a gombás és bakteriális fertőzésekkel szemben, melyek megtámadják tüdejüket.

Egy közismert riói biológus, Erli Costa úgy véli, hogy az időjárási minták is okolhatóak. Lényeges probléma a környezetszennyezés, de ennek mértéke nem olyan magas, hogy ilyen gyorsan kifejtse hatását a pingvinekre, inkább a globális felmelegedés miatt van ennyi halott és beteg fiatal állat. A melegedés hatással van az óceáni áramlatokra, ezért több ciklont hoz létre. Costa szerint a pingvinek nagy része éppen csak a fészket elhagyott egyed volt, ezek még képtelenek kiúszni az erős óceáni áramlatokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva