Hírek

2008.07.11. 17:40

A fő célpont a rendőrség volt?

Pénteken nyilvánosságra hozták az igazságügyi és rendészeti miniszter összefoglaló jelentését a múlt szombati melegfelvonuláson történt attrocitásokról. Draskovics Tibor szerint a rendőrség jó munkát végzett.

Kun Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="470"] Draskovics: az erőszakos cselekmények túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak - fotó: Darnay Katalin
[/caption]„A rendőrség gondos biztosítási tervének köszönhető, hogy a felvonuláson résztvevőket a tojásdobáláson kívül közvetlen fizikai erőszak, inzultus nem érte” – emelte ki Draskovics Tibor miniszter pénteken nyilvánosságra hozott összefoglaló jelentésében, mely a múlt szombati melegfelvonulásokon szóló atrocitások apropóján készült. A világ számos országában a Meleg Büszkeség Napján gond nélkül megrendezik a fesztivált, azonban nálunk az már második alkalommal nem múlt el balhé nélkül.

Ahogy arról lapunk is tudósított, a Meleg Méltóság Menetét gyalázkodó - meleggyűlőlő - rigmusokat kántáló agresszív csoport zavarta meg. A Draskovics-jelentés szerint azonban az erőszakos cselekmények túlnyomórészt a rendőrök ellen irányultak. Különösen nagy rendbontás történt a Hősök terén. A felvonulás utolsó harmadában az ott elszabadult káosszal kapcsolatban a jelentés úgy fogalmaz: „A rendőrség a Hősök terén is eredményesen kezelte a rendzavarók erőszakos fellépését, annak ellenére, hogy rendőri erők átcsoportosítása nem a kellő gyorsasággal történt.” A méltóságnapi meneten részt vevőket végül a kisföldalattival kellett kimenekíteni a helyszínről.

A dokumentum kiemeli: a megfelelő rendőri biztosítást a felvonulás szervezői levélben köszönték meg a rendőrségnek. Draskovics szerint az is példaértékű, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is törvényesnek és szakszerűnek minősítette a hivatalos közegek fellépését. A jelentés azt sem vonja kétségbe, helyes döntés volt-e engedélyeztetni azonos időpontban és helyszínen a tüntetést és az ellentüntetést. A miniszter szerint a rendőrség törvényesen és kellő rugalmassággal járt el július 5-i rendezvények bejelentésekor, illetve figyelemmel volt arra, hogy a demonstrálókat és az ellendemonstrálókat egymástól elválassza. Draskovics szerint szombaton nem azok követtek el rendbontást, akik előre bejelentett demonstrációkat hirdettek.

A miniszter szerint a jog eszközeivel üldözendő tetteket azok hajtották végre, akik nem jelentették be, hogy véleményüket ki akarják fejezni. A rendbontók csupán megjelentek a helyszínen és a törvényes gyülekezés jogát figyelmen kívül hagyva megtámadták a békésen tüntetőket. Draskovics Tibor az Estében bejelentette, ősszel a parlament elé kerülhet egy olyan törvénycsomag, amely megerősíti a jogállamot, elősegíti a rendezvények biztosítását és a tojásdobálást is törvényen kívül helyezi.

Fodor: Emberölési kísérletek történtek!

„Az utcakövek dobálása emberölési kísérlet” – jelentette ki Fodor Gábor a Nap-kelte tegnapi adásában. A liberális pártelnök szerint az ügyészség és a bíróság különböző enyhe minősítések mögé bújik, és nem hajt végre korrekt jogalkalmazást. Fodor szerint szemléletváltásra van szükség, de az nem jó, ha ez politikai nyomásra valósul meg. Hozzátette, Magyarországon 2006 óta szélsőséges politikai csoportok a köztársaság destabilizálására, a magyar alkotmányos renddel szembeni fellépésre használják fel az utcai rendezvényeket. „Ezen az úton nem szabad továbbmenni” - szögezte le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva