Hírek

2008.07.11. 10:02

A PKK zsarol, Berlin nem tárgyal

A leghatározottabban elutasította a foglyul ejtett német hegymászók szabadon bocsátása fejében a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által támasztott követeléseket a berlini kormány.

MTI

A kabinet ezzel kapcsolatos álláspontját Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter erősítette meg péntek reggeli televíziós nyilatkozatában. A három német hegymászót a PKK emberei még szerdán rabolták el Törökország keleti részén, a török-iráni határ közelében, az Ararát hegyen. A német hegymászó csoport tíz további tagjának ugyanakkor nem esett bántódása, ők már visszatértek Németországba.

A délkelet-törökországi kurd autonómiáért küzdő, betiltott PKK csütörtökön közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben felszólította a német kormányt: a túszok szabadon bocsátása fejében hagyjon fel a kurd néppel, illetve Kurdisztáni Munkáspárttal szembeni „ellenséges politikájával”. A közleményben azt írták, az elrabolt német hegymászók „jól vannak”, de további részletekkel nem szolgáltak.

A német külügyminiszter kijelentette pénteki nyilatkozatában, hogy a német kormány nem enged a zsarolásnak, s követeli a túszok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását. Hasonlóan foglalt állást Wolfgang Schäuble belügyminiszter is. Közben a berlini külügyminisztériumban folyamatosan ülésezik a foglyul ejtett hegymászók kiszabadításán dolgozó válságstáb.

A német fővárosban meglehetős megdöbbenést okozott a túszejtés. Annak közvetlen okaként azt említik, hogy a hatóságok néhány héttel ezelőtt betiltották egy kurd televíziós adó, a Roj-Tv sugárzását. Az Európa számos országában és az Egyesült Államokban is terrorista szervezetnek nyilvánított PKK tevékenységét 1993-ban Németországban is betiltották. Németországban hozzávetőleg félmillió kurd él. Az alkotmányvédelmi hivatal becslése szerint közülük mintegy 11 500 számít a PKK hívének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva