Hírek

2008.07.13. 12:01

A rekordok hazai felügyelője maga is rekorder

Európában a németek szeretnek legjobban rekordokat felállítani, de a magyar csúcstartók is ott vannak a nyomukban. Évente több mint száz új különc rekord születik Magyarországon is.

Fábos Erika

Ezen a hétvégén egy háromezer literes meggyleves kuktái, egy több száz lelkes palacsintát sütő csapat, nótaénekesek és az ország leghosszabb, 30 méteres tortájának elkészítői izgultak, hogy sikerül-e világcsúcs-kísérletük. A magyar csúcsot mindenesetre hat helyszínen is felállították az országban ezekben a napokban. Az, hogy ezek valamelyike Guiness-rekord lesz-e, hosszú procedúra után derül csak ki. Van olyan rekord, amiről két év várakozás után lesz egyértelmű, hogy nemcsak magyar, de világcsúcs is. És csak a hitelesített kísérlet érvényes. Aki Magyarszágon hitelesít: Sebestyén István.

A mérnök nyolc évvel ezelőtt látott hozzá az első hazai rekord ellenőrzésének. Véletlenül alakult, de azóta már ő maga is rekordot állított fel. Feltehetően ő az a magyar ember, aki a legtöbb rekordkísérletet látta Magyarországon. "Jótékony céllal, egy polgárőr egyesület javára Benke Laci bácsi közreműködésével, elkészítettük a világ legnagyobb bográcsában a legnagyobb pörköltet – mondta Sebestyén István, a magyar rekordok regisztrátora – Amikor már javában benne voltunk, jött az ötlet, hogy legyen ebből világcsúcs. Hozzáláttunk és két év múlva kiderült, hogy valóban ez a legnagyobb pörkölt. Ez persze elég komoly nyilvánosságot kapott és onnantól már nem volt megállás. Szinte napról-napra érkeztek megkeresések, hogy segítsek elkészíteni a dokumentációt, ami a Guinnesshez kell. Segítettem és nem tudtam abbahagyni, de ha már csináltam, gondoltam csináljam úgy, hogy valóban értelme legyen."
A turizmussal foglalkozó Sebestyén István így kapcsolta össze eredeti foglalkozását, a professzionális hobbijával. A közlekedés-mérnök rekord-koordinátor ugyanis évek óta legalább ezer kilométert közlekedik hétvégente. Csúcskísérlettől csúcskísérletig.

Névjegy:

Sebestyén István

1965-ben született Budapesten

Végzettsége: közlekedés-mérnök

Turisztikai szakemberként dolgozik

"Volt nap, amikor gyakorlatilag az ország két legtávolabbi pontja között autóztam két rekord miatt. Eleinte csak lelkesedésből. Most már teljesen profin, jogi szempontból is hivatalosan regisztrálok. Nem is egyedül. A feleségem először morgolódott a mániám miatt, de ma már ő is segít mindenben. Évente 60-100 rekordnál vagyunk ott. Ilyenkor nyáron, minden hétvégén történik valami. Sebestyén István azt tapasztalja: a rekord-döntés jó mulatság és nagyon gyorsan képes a közösségépítésre. A legtöbb rekorder ugyanis nem áll meg egy csúcsnál és a rekordban résztvevő emberekből gyakran alakul olyan csapat, akik rendszeresen találkoznak és újabb és újabb szórakoztató programon törik a fejüket. Magyarország egyébként valóban gasztro nemzet. Evéssel és ivással kapcsolatos rekordból van a legtöbb. A legnagyobb pörkölt, gulyás, sülthús és töltött káposzta is magyar, ahogy a fröccs is. A kísérletek közül a koordinátor számára az volt a legfurcsább, amikor három órán keresztül püföltek kalapáccsal egy traktorkereket, de regisztrált már 88 méter magasságban futballmérkőzést és ott volt a világ legkisebb artistájának maratoni, 34 órás autóvezetési rekordjánál is. Ez volt a kedvence."
 
Magyar világrekord a négyezer literes bogrács, a hatalmas fröccs és az  óriási steak

Az már bizonyos, magyar volt a világ eddigi legdurvább inflációja 1946 júniusában, amikor az 1931-ben kibocsátott aranypengőért 130 millió-trillió papírpengőt adtak. A szabadkézi juhnyírás rekordját is mi tartjuk: 2003 áprilisában Hódmezővásárhelyen Marton János 8 óra alatt 50 birkát nyírt meg, kézi ollóval és szünet nélkül, de a Sziámi együttes is szerepel a Rekordok könyvében: ők adták a világ leghosszabb koncertjét, 48 órán át tartott. A "leggyorsabb" újbor magyar volt tavaly. Minden évben nagy a versengés a világ borászai között, hogy ki is készíti el az idény első borát. A rekordot felállító Varga Pincészet szerint az északi féltekén nincs még egy olyan borászat, amely már augusztusban újbort palackozna.
Fröccsrekord Győrben döntötték meg. A több mint ezer literes mennyiséget az ország legnagyobb üvegpoharában készítették el 2007-ben, 1450 liter űrtartalmú volt. A kísérlethez közel 10 hektoliter bort használtak fel.

Az egész világon a legnagyobbnak számít az a grillezett marhaszelet, amelyet II. Velencei-tavi Nyári Játékok rendezvény keretében készítettek el. Egy Hortobágyon levágott magyar szürkemarhából, 1 méter x 0,5 méter méretű, kb. 3-5 cm vastagságú grillsült készült, ami 19,2 kilogrammot nyomott. A sikeres szkander-világcsúcsot 2006. november 11.-én állították fel. Lakatos János, szkander Európa- és világbajnok célja az volt, hogy legalább 1000 szkander-meccset játsszon és nyerjen meg váltott ellenfelekkel szemben. Sikerült. A világ legnagyobb bográcsa is magyar. A főzőedény a maga 4251 literes űrtartalmával már többször szerepelt rekordkísérleteteknél. A bogrács 2000. júliusában készült el.

Tömeges locsolkodásban is világrekorder Magyarország: 400-an locsolkodtak egyszerre Siófokon. Sebkötözésből is lehet rekord. A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban 470 ember kezeit és lábait látták el egyszerre fedőkötéssel. A rekord felállításában a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt fiatal "sebfelelősei" vettek részt. A világ legnagyobb emberek alkotta szívformája is magyar. A Szigeten állította fel 20 ezer pirospólós fiatal.

Több mint 110 millió példány és több ezer különcség a sörmester könyvéből. A világ leghíresebb rekord-gyűjteménye, a Guinness Rekordok Könyve maga is rekorder: 1955-ben történt első kiadása óta 110 milliónál is több példányban, húsz nyelven kelt el. Ezzel pedig a világon a legnagyobb példányszámban eladott, jogvédelem alatt álló könyv. Megalkotásának gondolata Sir Hugh Beaverben, a Guinness Serfőzde üzletvezetőjében merült fel. A szenvedélyes vadász arra kereste a választ, hogy vajon melyik lehet a leggyorsabb állatfajta a világon. Mivel azonban nem talált olyan könyvet, amely felvilágosította volna, elkezdte a rekordok gyűjtését. A világ különcségeinek gyűjteményébe hetenként ezernél is több rekordbejelentés érkezik a Guinness World Records londoni központjába, de csak az egészen rendkívüli rekord kerül felvételre a könyvbe.

1965-ben született Budapesten

Végzettsége: közlekedés-mérnök

Turisztikai szakemberként dolgozik Sebestyén István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva