Hírek

2008.07.19. 15:03

A színházat szerették, nem engem

Szurdi Miklós a közönség szavazata alapján megkapta a Fehérvár Színházért díjat. Így köszönték meg neki az elmúlt öt évet, és azt, hogy a köz és a szakma akarata ellenére nem ő, hanem Vasvári Csaba lett a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója.

Hegedűs V. Rita

[caption id="" align="alignleft" width="142"] Szurdi Miklós a közönség szavazata alapján megkapta a Fehérvár Színházért díjat.
[/caption]– Hogyan dolgozta fel az igazgatóváltás körülményeit?

– A demokráciának annak a fajtájában amelyben mi élünk, megrendült a bizalmam. A demokrácia lényege az, hogy a köz akaratából megválasztanak képviselőket, és ezeknek a képviselőknek a közt kellene hogy képviseljék és szolgálják. A székesfehérvári igazgatóválasztásnál annyira nyilvánvaló volt a köz és a szakma akarata, és annyira nyilvánvalóan senkit sem érdekelt, hogy én ezt a demokrácia vadhajtásának tartom. Kelet-Európában a demokrácia még nagyon fiatal. A demokráciát emberek csinálják, és ezek az emberek mi vagyunk. Ezeknek az emberek kéne, hogy gondolkodjanak, kéne hogy felelősségük, felelősségérzetük legyen, és akkor a pártérdeken túlmenően nagyobb érdekeket is tudnának képviselni.

– Öt évig volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója. Hogy emlékszik vissza erre az időszakra?

– Tartalmas öt esztendő volt. Belefért vagy tízévnyi dolog. Volt benne egy színházbontás, színházépítés, egy új társulat alakítása. Fantasztikusan izgalmas, jó időszaka volt az életemnek. Mindent meg tudtam valósítani, amit csak szerettem volna.

– A közönség is szerette önt, az idei Pro Theatro Civitatis Albae Regalis, azaz a Fehérvár Színházért-díjat is ön kapta.

– Nehéz dolguk volt, mert a közgyűlésnek kellett rámondani az áment. Állítólag olyan sok szavazatot kaptam, hogy nem tudtak rajta változtatni. Ezt a díjat minden évben kiosztja a közönség, és eddig csak színészek kapták. A közönség nem engem szeretett, hanem a színházat. Személyesen ritkán találkoztak velem. A búcsúztatómra – ami egy spontán szervezés volt, én nem is tudtam róla – összegyűlt 150 ember. Egészen ritka esemény volt, mindenféle ajándékokat kaptam.

– Mi lesz a társulattal?

– Mivel az első igazgatóválasztás eredménytelen volt, csak a második forduló hozott eredményt május végén. Minden színházban márciusban és áprilisban folynak a szerződtetések. Ezért leszerződtettem a társulatot, és a műsortervet is megcsináltam. Ha a következő igazgató ezt tartja – és eddig úgy tűnik, hogy igen – akkor a társulat jövője biztosítva van.

– Önnel mi lesz?

Szurdi Miklós

1950-ben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész, majd rendező szakos diplomát szerzett. Ezt követően négy évig filmgyári asszisztens, majd színházi rendező volt. Színházi munkája mellett dolgozott a televízióban és filmeket is rendezett.

Filmjei: Vademberek (2001), TV a város szélén (1998), Éretlenek (1995), Privát kopó (1993), Família Kft. (1991), Angyalbőrben (1988), Képvadászok (1985), Hatásvadászok (1983)

– Keresem az utamat. Filmrendező is vagyok, és ebben az utolsó öt évben nem volt időm ezzel foglalkozni, mivel a színház teljes embert kívánt. Most nekiveselkedek, és megpróbálok valahogy visszakerülni a filmszakmába. Talán megpróbálom, és még egyszer színházvezetésre adom a fejem, mert úgy érzem hogy jól csináltam, és örömet okozott. Ez a két dolog összefügg, mert azt tudja az ember jól csinálni, amiben magabiztosan, nyugodtan megtalálja magát. Ezenkívül rendezni fogok különböző színházakban, mert alapvetően rendező vagyok, nem pedig igazgató.

– Optimistának tűnik, annak ellenére, hogy politikai döntés áldozata lett.

– Optimista vagyok, hogy egyáltalán sanszot adok magamnak, hogy megválasztanak igazgatónak még valahol. Az ember nem tud mást tenni, mint hogy a szakmájában próbál helyet találni magának. Nekem van a filmrendezői és színházrendezői szakmám, és az öt év alatt szakmámmá vált, kitanultam a színházigazgatást. Nem bővelkedünk jó direktorokban Magyarországon, és én szívesen csinálnám ezt tovább.

– Külföldön is sikeresen szerepel, az Aida előadásával.

– A stájerországi Klagenfurtban a Wörti-tónál a Wörterseefestspiele elnevezésű fesztiválon szerepelünk a produkcióval. Négy előadásunk volt eddig, abból hármat sikeresen megtartottunk, egyet pedig elmosott egy óriási vihar. Még a díszleteket is feldöntötte. 12 előadásra szerződtünk, egész júliusban a mi Aidánk megy a színpadon. A 2000 személyes nézőteret eddig sikeresen megtöltöttük. Németül játsszunk, angolul énekeljük a musicalt. Úgy tűnik, a társulatnak hamarosan angolul is meg kell tanulni a darabot, mert sok helyre hívják Dubaitól Abu Dhabiig. Budapesten májusban játszottuk a darabot, Székesfehérváron az elmúlt évadban 53-szor játszottuk teltházzal. Egy vidéki színházban nem szokott semmiből ennyi menni egy évadban.

Döntés az utolsó pillanatban

A székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára csak a második nekifutásra, május végén sikerült igazgatót választani. A februári pályázat után egyetlen jelölt sem szerezte meg a szükséges 17 szavazatot a megyeszékhely közgyűlésben. A megismételt kiírás nyolc jelöltje közül ez végül Vasvári Csabának sikerült.

A társulat tagjaitól Szurdi Miklós kapta a legtöbb szavazatot, a szakmai szervezetek a direktor, illetve Bodolay Géza és Márton András pályázatát támogatták. A város közgyűlése zárt ülésen 17 szavazattal Vasvárit támogatta, Szurdi Miklósra 14 képviselő voksolt.

Vasvári Csaba 1992-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Főiskolásként a Nemzeti Színházban játszott, majd a Madách Színház és a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, 2005- től a Győri Nemzeti Színházban játszott, attól az évtől kezdve alapító tagja a Széles Gábor üzletember, Vasvári volt apósa érdekeltségébe tartozó Echo Hungaria TV Zrt.-nek. Az új igazgató augusztus 1-től 2013. július 31-ig irányítja majd a Vörösmarty Színház munkáját.

A társulat tagjaitól Szurdi Miklós kapta a legtöbb szavazatot, a szakmai szervezetek a direktor, illetve Bodolay Géza és Márton András pályázatát támogatták. A város közgyűlése zárt ülésen 17 szavazattal Vasvárit támogatta, Szurdi Miklósra 14 képviselő voksolt.

Vasvári Csaba 1992-ben szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Főiskolásként a Nemzeti Színházban játszott, majd a Madách Színház és a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, 2005- től a Győri Nemzeti Színházban játszott, attól az évtől kezdve alapító tagja a Széles Gábor üzletember, Vasvári volt apósa érdekeltségébe tartozó Echo Hungaria TV Zrt.-nek. Az új igazgató augusztus 1-től 2013. július 31-ig irányítja majd a Vörösmarty Színház munkáját. Szurdi Miklós 1950-ben született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész, majd rendező szakos diplomát szerzett. Ezt követően négy évig filmgyári asszisztens, majd színházi rendező volt. Színházi munkája mellett dolgozott a televízióban és filmeket is rendezett.

Filmjei: Vademberek (2001), TV a város szélén (1998), Éretlenek (1995), Privát kopó (1993), Família Kft. (1991), Angyalbőrben (1988), Képvadászok (1985), Hatásvadászok (1983) Szurdi Miklós a közönség szavazata alapján megkapta a Fehérvár Színházért díjat. Szurdi Miklós a közönség szavazata alapján megkapta a Fehérvár Színházért díjat. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva