Hírek

2008.07.07. 17:18

A tojásdobálás bűncselekmény

Az állampolgári jogok biztosa bűncselekménynek nevezte a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását. A kormányfő kezdeményezésére leghamarabb csütörtökön találkozhatnak a legfőbb közjogi méltóságok.

Éber Sándor

„Nem tartozik a békés gyülekezéshez való jog vagy a véleménynyilvánítási szabadság által védett körbe a tojásokat, köveket, Molotov-koktélokat, a testi épségre is veszélyes más tárgyakat dobáló személyek magatartása” – jelentette ki tegnap az állampolgári jogok biztosa. Szabó Máté szerint a rendőrök és a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálása elfogadhatatlan, bűncselekménynek minősül és ezek a balhék nem a véleményszabadság körébe tartoznak. Az ombudsman munkatársai a helyszíni vizsgálatok után megállapították, a rendőrség megfelelő eszközökkel és módon biztosította a rendezvényeket, és jogállami eszközökkel nem lát lehetőséget ennél hatékonyabb védelem biztosítására.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a hét elején, a teljes ülés elé terjeszti a kormányfő kezdeményezését és a testület tagjai közösen hozzák meg a választ. Gyurcsány Ferenc vasárnap indítványozta az öt legfőbb közjogi méltóság  találkozóját, hogy közösen találják meg a megoldást az erőszak ellen.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke részt vesz a megbeszélésen. Kaposvári Bertalan, a Legfelsőbb Bíróság elnöki jogkörében eljáró elnökhelyettes – Lomnici Zoltán elnöki mandátuma lejárt – elmegy a találkozóra, ha a miniszterelnök felkéri erre. Sólyom László köztársasági elnök szerdán érkezik haza hivatalos ukrajnai látogatásáról, a hivatalok ekkor egyeztetnek a találkozóról. Így a kormányfő csütörtökön találkozhat leghamarabb a közjogi méltóságokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] Az állampolgári jogok biztosa bűncselekménynek nevezte a melegfelvonulás résztvevőinek megdobálását. A kormányfő kezdeményezésére leghamarabb csütörtökön találkozhatnak a legfőbb közjogi méltóságok.
[/caption]

„A demokratikus jobboldal szélén ott vannak azok a radikális tömörülések, amelyek kiváltói voltak a szombati melegfelvonuláson történt atrocitásoknak; a jobboldal megfertőződött a radikalizmussal” – nyilatkozott Gyurcsány Ferenc a Klubrádiónak. A miniszterelnök szerint a szélsőjobboldal több áttéten keresztül ott van a demokratikus jobboldal szélén, a láncolat az utcai tüntetőktől a Magyar Gárdán és a Jobbikon keresztül a Fideszig ér.

Orosz József: A rendőrök nem képesek a jogokat megvédeni

„Mindnyájan veszélyben vagyunk, mert a köztársaságot, a demokráciát és a jogokat nem képesek a rendőri kordonok megvédeni” – hangoztatta tegnap a melegfelvonuláson megvert Orosz József. Az újságíró szerint a gyűlöletbeszéd és uszítás ügyekben az Alkotmánybíróság töretlen gyakorlata, az ügyészség vádemelési gyakorlata, a bíróságok ítélkezési gyakorlata, a rendőrség nyomozati gyakorlata, a politikai jobboldal cinkos kettős beszéde, a kormányoldal tehetetlensége a törvények betartásának kikényszerítésére – mindezek szerves egységben, egymást kiegészítve és egymást segítve tették lehetővé a történteket.

„Elkerülhetők lettek volna a szombati melegfelvonulást ért atrocitások, ha a parlamenti pártok megállapodtak volna a gyülekezési törvény módosításáról, és még tavasszal elfogadják azt” – hangoztatta tegnap Bárándy Gergely. A szocialista politikus szerint így egy időben azonos helyszínen két rendezvényt nem lehetett volna megrendezni. Az MSZP-s honatya szerint hatékony eszköz lenne a gyalázkodásnak, a gyűlöletbeszédnek a büntethetővé nyilvánítása is az erőszak ellen. A rendőrség átadta a szakértőnek azokat a vegyi anyagokat, amelyeket a budapesti melegfelvonulás előtt találtak egy Andrássy úti lakásban. A melegfelvonuláson előállított 57 főről várhatóan gyorsított eljárásban dönt a bíróság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva