Hírek

2008.07.19. 15:07

Az egzotikus kórokozó turistával érkezik

A trópusi országok egzotikus betegségei bármikor megjelenhetnek köztünk. A világot behálózó turizmus miatt ma már földrészek és óceánok sem állhatják útját egy-egy veszélyes kórokozónak.

Dián Tamás

Néhány napja egy holland nő halt bele a Marburg-vírus által okozott vérzéses lázba. Az ebolához hasonló kórokozó ugandai nyaralása alatt fertőzhette meg a turistát, akin néhány nappal hazaérkezése után jelentkeztek az első tünetek. A hasmenéssel, lázzal, köhögéssel, majd később komoly belső vérzésekkel járó betegség roppant gyors lefolyású volt. A nőt hiába szállították a Leideni Egyetemi Klinikára, két nappal később meghalt.

[caption id="" align="aligncenter" width="400"] A trópusi országok egzotikus betegségei bármikor megjelenhetnek köztünk.
[/caption]

Az eset kapcsán felvetődhet: mennyire vagyunk védtelenek a közvetlen környezetünkbe behurcolt fertőzésekkel szemben? Axmann Ágnes, a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetének orvos-igazgatója szerint Magyarországon ma már ugyanakkora eséllyel jelenhet meg bármilyen vírus, mint bárhol máshol, ám tapasztalataik szerint az ilyesmi eléggé ritka. Ebola vagy a Marburg vírus például hazánkban még nem fordult elő.

„A külföldről betegen hazatérők többsége különböző gyomor- és bélfertőzésektől, illetve légúti problémától szenved – mondta a doktornő. – Évente tíz-húsz maláriás eset is felbukkan nálunk, bár ez ellen is létezik gyógyszer, amely a szedés ideje alatt védettséget biztosít. Főleg Kelet-Afrika országaiba, vagyis Kenyába és Tanzániába, valamint a Thaiföld-Kambodzsa határ környékére utazóknak kell a maláriával számolniuk.”

A kolera és a hastífusz annyira visszaszorult a világban, hogy még a védőoltást is csak akkor javasolják, ha valaki természeti katasztrófa által sújtott területre, vagy polgárháborús körülmények közé utazik. Vannak viszont kevésbé ismert veszélyek, amelyekre sokan nem is gondolnak.

Axmann Ágnes elmondta: néhány hónapja egy négytagú társaság jelentkezett nála heves viszketéses tünetekkel. Kiderült, hogy Dél-Amerikában a tengerparti fövenyen érintkeztek féreglárvával, amely észrevétlenül a bőrük alá férkőzött. „Valószínűleg egy kutya székletével kerültek a peték a homokba, ahol aztán lárvává fejlődtek – következtetett a doktornő. – Mindez nem volt nagy veszély, de ha nem kezelik, a sebek más fertőzések számára is behatolási pontot jelenthetnek.”

Legyen szó bármilyen kórokozóról, az orvosok szerint védettek vagyunk a turisták által behurcolt fertőzések ellen. A katasztrófafilmekben látható, robbanásszerűen terjedő járványok ugyanis a valóságban csak nagyon alacsony színvonalú egészségügyi ellátás mellett alakulhatnak ki. A teljes elkülönítés és a szakszerű kezelés gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy fejlett országban egy fertőzési gócpont tömeges megbetegedéseket okozzon.

Kerüljük az állatokat és a barlangokat

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha trópusi országba készülünk, előtte mindenképp szerezzük be a megfelelő védőoltásokat, illetve azokat a speciális információkat, amelyek az adott helyre vonatkozóan segíthetnek elkerülni a fertőzéseket. Általános szabály, hogy állatokkal semmilyen formában ne érintkezzünk. Bármilyen aranyosnak is tűnik egy kismajom, halálos betegség hordozója lehet. Lehetőleg kerüljük a barlangokat is. A Marburg vírussal fertőzött holland nő épp így járt: egy barlangban denevérek repültek neki, s karmolták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva