Hírek

2008.07.31. 19:17

Az ördög a részletekben van

Rendkívüli ülésre gyűltek össze csütörtökön a parlament mezőgazdasági bizottságának tagjai. Arról vitáztak, valóban vissza kell-e fizetni 10 milliárd forint európai uniós támogatást, mert nem a szabályoknak megfelelő a magyar földnyilvántartás.

V. M.

Az EU többek között kifogásolta, a gazdák 2005-ben egy nem frissített térkép alapján igényelték a területalapú mezőgazdasági támogatást, s magát a rendszert is problémásnak találták az osztatlan közös tulajdon miatt. „A magyar parcellaazonosító rendszer mindenben megfelel az előírásoknak, a részletekben lehet vita. Ezért a magyar álláspont védhető lesz” – mondta Demendi László. A szocialista képviselő szerint nincs arról szó, hogy Magyarországot az EU megbüntette volna 10 milliárd forintra, nincsenek számok, egyeztetés van. A gazdáknak nem kell megfizetniük az unió által kifogásolt rendszerhibából adódó büntetést, amelyről most még folyik az egyeztetés.

„Összességében megállapítható, hogy az unió vizsgálata folyamatos lesz Magyarországon, a mostani uniós jelzés az első lépésnek tekinthető. Súlyos felelősség terheli a kormányzatot, hogy az osztatlan közös tulajdonjog kérdését nem hajlandó megoldani” – mondta Font Sándor fideszes képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva