Hírek

2008.07.02. 17:48

Bábuval rekonstruálták az olaszliszkai gyilkosságot

Helyszíni tárgyalást tartott szerdán a bíróság Olaszliszkán, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen ismerjék meg a 2006 októberében két gyermeke szeme láttára agyonvert Szögi Lajos tiszavasvári tanár meglincselésének körülményeit.

Vég M.

A tárgyaláson, amelyet kommandósok és kutyás rendőrök is biztosítottak, részt vett a nyolc vádlott is, de csak ketten tettek vallomást. Ők arról beszéltek és azt mutatták meg, hogy hol voltak és merre mozogtak a lincseléskor. Az érintett utcát teljesen lezárták, még az ott lakók sem jöhettek ki házaikból. Néhányan tiltakoztak a meglincselt tanár út menti emlékhelye ellen, de akadtak romák, akik együttérzésüket fejezték ki az áldozat családjának.

Megkísérelték rekonstruálni a történteket: egy gépkocsit vittek a helyszínre, a meggyilkolt tiszavasvári tanár holttestének helyére pedig egy bábut fektettek az útra. Tettlegességről a vádlottak részéről nem esett szó, mindenki azt mondta: akkor ért a tiszavasvári tanárhoz, amikor az már a földön feküdt. Figyelte a tárgyalás menetét a Gój Motorosok Egyesületének mintegy másfél tucat tagja is. Ők egy telken sorakoztak fel a helyszínnel szemben, de atrocitás nem történt. A következő tárgyalást szeptember 22-én tartják, már bírósági tárgyalóteremben.

Európa elfeledett polgárai?

Több millió roma származású európait sújt egyéni és intézményi szinten egyaránt folytonos diszkrimináció, illetve széles körű társadalmi kirekesztés – olvasható az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében. „Noha a romák az unió egyik legnagyobb etnikai kisebbségét alkotják, gyakran mégis ők Európa elfeledett polgárai” – fogalmazott Vladimír Spidla, az esélyegyenlőségért felelős európai biztos. Szerinte ennek orvoslására megvannak ugyan a jogi, pénzügyi és szakpolitikai eszközök, amelyeket egyre inkább alkalmaznak is, de a végrehajtás terén továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a tagállamokban.

Vég M. Európa elfeledett polgárai? Több millió roma származású európait sújt egyéni és intézményi szinten egyaránt folytonos diszkrimináció, illetve széles körű társadalmi kirekesztés – olvasható az Európai Bizottság tegnap nyilvánosságra hozott jelentésében. „Noha a romák az unió egyik legnagyobb etnikai kisebbségét alkotják, gyakran mégis ők Európa elfeledett polgárai” – fogalmazott Vladimír Spidla, az esélyegyenlőségért felelős európai biztos. Szerinte ennek orvoslására megvannak ugyan a jogi, pénzügyi és szakpolitikai eszközök, amelyeket egyre inkább alkalmaznak is, de a végrehajtás terén továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a tagállamokban. Szögi Lajos emlékhelye -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva