Hírek

2008.07.10. 18:18

Bárhol vehet cigit a gyerek

Az ellenőrzött boltok 57 százalékában szolgáltak ki fiatalkorúakat cigarettával vagy alkohollal – ez a lehangoló eredménye a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság áprilisi, most összesített razziájának. Összesen 230 millió forintos bírságot szabtak ki.

Németh Márk

Minden második boltban tud magának cigarettát vagy alkoholos italt vásárolni egy gyerek – legalábbis erre a lehangoló következtetésre lehet jutni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság áprilisban végzett, most összesített országos razziájának eredményei láttán. Az ellenőrzött mintegy 1097 kereskedelmi egység több mint felénél, 57 százalékánál állapítottak meg valamilyen jogértést. Összesen így 633 helyen vétkeztek a dohánytermékek és alkoholtartalmú italok forgalmazására, értékesítésére és reklámozására vonatkozó szabályok ellen.

A hipermarketekre, élelmiszerboltokra, trafikokra, benzinkutakra, éttermekre, sörözőkre és szórakozóhelyekre egyaránt kiterjedő razziasorozatból az is kiderült, hogy nemhogy javult volna, de még jelentősen romlott is a helyzet a fiatalkorúak kiszolgálása terén. Dohánytermékek esetében 119 egységben szolgáltak ki 18 évnél fiatalabbakat, így az arány a legutóbbi őszi ellenőrzésen tapasztalt 31 százalékról 40 százalékra romlott. Alkoholtartalmú italok kiszolgálása 158 helyen történt, ez esetben 24 százalékról 57 százalékra emelkedett a „vétkes” egységek aránya. Összesen 309 alkalommal végeztek kettős ellenőrzést a felügyelőségek, amelyek során egyszerre cigarettát és alkoholt is próbáltak vásárolni a beépített fiatalkorúak. Összesen 159 esetben sikerrel is jártak, ennyi helyen szolgálták ki őket gond nélkül, ezáltal 28 százalékról 51 százalékra romlott a statisztika.

Érdekesség, hogy minden kereskedelmi egységtípusnál nagyjából hasonló volt a vétkezési arány, azaz mindegy, hogy hipermarketben, éjjel-nappali boltban, borozóban vagy diszkóban próbálozik a fiatalkorú, átlagban minden második helyen úgyis ki fogják őt szolgálni dohánnyal vagy szeszesitallal, esetleg mindkettővel. Ezért az idén még két alkalommal tartanak hasonló országos razziát a fogyasztóvédők.

Variációk fiatalkorúak kiszolgálására

– Egy vidéki presszóban a fiatalkorúak a pultnál egy doboz cigarettát és egy boros kólát kértek. A pultos hölgy megkérdezte a próbavásárlást végző fiúktól, hogy elmúltak-e már 18 évesek. Mivel a fiúk a kérdésre rázták a fejüket, ezért közölte velük, hogy nem szolgálhatja ki őket. Erre az üzletvezető a pulton kívülről odaszólt a fiúknak, hogy ha neki adják a pénzt, akkor ő kifizeti helyettük a 700 forintot, és így megkaphatják, amit kértek.

– Egy másik vidéki sörözőben – anélkül, hogy a 18 éven aluli próbavásárló személy kérte volna – a helyszínen tartózkodó felnőtt vendég készségesen felajánlotta segítségét egy üveg pezsgő és egy doboz cigaretta megvásárlásához.

– Egy nyíregyházi szakközépiskola közelében lévő élelmiszerboltban a próbavásárlás során egy fiatalkorú személy kiszolgálását megtagadták. Ezt követően az üzletből kilépő diákot az épp ott tartózkodó tanára megkérdezte, hogy milyen cigarettát szív, majd megvette a tanuló által megnevezett cigarettát és átadta neki.

– Egy másik vidéki sörözőben – anélkül, hogy a 18 éven aluli próbavásárló személy kérte volna – a helyszínen tartózkodó felnőtt vendég készségesen felajánlotta segítségét egy üveg pezsgő és egy doboz cigaretta megvásárlásához.

– Egy nyíregyházi szakközépiskola közelében lévő élelmiszerboltban a próbavásárlás során egy fiatalkorú személy kiszolgálását megtagadták. Ezt követően az üzletből kilépő diákot az épp ott tartózkodó tanára megkérdezte, hogy milyen cigarettát szív, majd megvette a tanuló által megnevezett cigarettát és átadta neki. Dohányzás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva