Hírek

2008.07.31. 06:45

Bedeszkázott irodisták

Az íróasztalok fölött görnyedő munkavállalók többsége szinte csak mesterséges fényt lát maga körül, s a napfény hiányától sokan lesznek depressziósak – állapítja meg egy friss kutatás. Könnyen a hackerek áldozatává válhat az az irodista, aki a szabadban végzi el a rábízott feladatokat.

Hampl Márta

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Kerüljük el a forgalmas csomópontokat, illetve a gyorséttermeket, ha irodán kívüli munkavégzésre adjuk a fejünket
[/caption] A városi dolgozók többsége kevesebb, mint egyórányi természetes napfényt lát egy átlagos munkanapon – derül ki egy friss uniós felmérésből. A tanulmány szerint az asztalokhoz láncolt irodisták egynegyedének pedig mindössze húszpercnyi napfényben van része egy átlagos napon. A kutatás szerint ennek meg is van az eredménye, az irodai dolgozók körében mind gyakoribb például a depresszió. Nyugaton épp ezért mind elterjedtebb, hogy a munkaadók arra ösztönzik az irodákba szorult dolgozókat, hogy költözzenek ki a négy fal közül. A munkavállaló ugyanis akár a saját kertjéből is ugyanolyan hatékonysággal tudja elvégezni a rá bízott feladatot laptopján, mint a belvárosi hivatalból. Nem árt azonban az elővigyázatosság, a hordozható számítógépek ugyanis kedvelt célpontjai az adattolvajoknak. Néhány pontban összeszedtük, mire kell odafigyelni.

Fő a nyugalom
Kerüljük el a forgalmas csomópontokat, illetve a gyorséttermeket, ha irodán kívüli munkavégzésre adjuk a fejünket! Mindenképp egy nyugodt, biztonságos helyet kell keresni, ami lehet akár egy csendes kis kávézó eldugott sarka, vagy akár egy park eldugott szeglete. A lényeg, hogy hordozható számítógépünk monitorát ne teregessük a kiváncsi szemek elé. Lényeges szempont ez például akkor, amikor PIN-kódot, vagy egyéb bizalmas információt pötyögünk be a gépbe.

Jelszó és tűzfal nélkül egy lépést se
Könnyen a számítógépes hackerek áldozatává válhat az, aki nem gondoskodik a megfelelő adatvédelemről. Mindig figyelni kell arra, hogy mielőtt kitennénk a lábunkat az irodából, be kell kapcsolni a számítógép tűzfalát, valamint minden fontos dokumentumot jelszóval kell levédeni!  A fájl-és nyomtatómegosztás lehetőségét pedig mindenképp kapcsoljuk ki, így elkerülhetjük azt, hogy netán néhány paddal arrébb illetéktelen személyek férkőzzenek hozzá kínosan féltett dokumentumainkhoz. Mindezek mellett ajánlott rendszeres időközönként frissíteni a vírusellenőrző programot, valamint a számítógép teljes operációs rendszerét.

Internetkapcsolatot parancsszóra
A világhálóhoz való csatlakozásnál érdemes az úgynevezett biztonságos kapcsolatot használni, amelyben nem csak az adat, hanem a felhasználónév és a jelszó is titkosított csatornán kering. Fontos továbbá az is, hogy a számítógép úgy legyen beállítva, hogy ne kapcsolódjon automatikusan az elérhető hálózatokhoz, hiszen így akaratunkon kívül is fölléphetünk olyan hálózatokra, amelyekből könnyen ragadhatnak vírusok a számítógépre.

Biztonságosabb a weben levelezni
Elektronikus levelezésünket érdemes a webes szolgáltatásokon keresztül intézni – mint például gmail, citromail, freemail, yahoo stb. –, mivel ezek a weboldalak sokkal több biztonsági szolgáltatást nyújtanak – például a kéretlen levelek szűrése –, mint a hagyományos Outlook vagy Apple Mail levelezőrendszer.

Nemcsak az ember agya forrhat fel
A jó idő beköszöntével lényeges szempont, hogy soha ne hagyjuk a hordozható számítógépet vagy bármilyen más elektronikai eszközt a napon! A túlmelegedés ugyanis tartós károkat okozhat a laptop külsejében és belsejében egyaránt. Annak viszont, aki ragaszkodik a hőségben való munkavégzéshez, ajánlott egy laptophoz csatlakoztatható ventilátort vásárolnia, amely egy ideig gondoskodik a gép megfelelő hűtéséről.

Százasával hajítják az ember után a világ legolcsóbb laptopját

Kevesebb mint húszezer forintért árulja az egyik legnagyobb számítástechnikai cég a világ legolcsóbb laptopját. Az apró gépezet az árához mérten szerény teljesítménnyel büszkélkedhet: 400 MHz-es processzorral és 128 megabájt RAM-mal kapható. Az apró számítógépet egyelőre még csak az interneten keresztül lehet megvásárolni, és száznál kevesebbet nem lehet belőle a virtuális kosárba pakolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva